Dodjela nagrada 27. Sarajevo Film Festivala večeras u Narodnom pozorištu

Home » Dodjela nagrada 27. Sarajevo Film Festivala večeras u Narodnom pozorištu

Ceremonija crvenog tepiha počinje večeras u 19:30 sati, a u 20:00 u Narodnom pozorištu održat će se ceremonija dodjele nagrada 27. Sarajevo Film Festivala.

Festivalska publika će ceremoniju dodjele nagrada moći pratiti uživo u programu BHRT-a.

Prestižnom nagradom Srce Sarajeva bit će okrunjeni filmovi iz Takmičarskog programa – igrani film, Takmičarskog programa –  dokumentarni film, Takmičarskog programa – kratki film i Takmičarskog programa – studentski film.

Ovogodišnji Takmičarski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih.

U selekciji Takmičarski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati šesnaest filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu evropsku, šest regionalnih i jednu bh. premijeru.

Takmičarski program – kratki film gledaocima je ponudio deset filmova, od toga četiri svjetske premijere, a šest regionalnih.

Selekcija Takmičarski program – studentski film sastoji se od dvanaest filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih.

Osim Srca Sarajeva za najbolje filmove u takmičarskim programima, bit će dodijeljeno i Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu, te CineLink nagrade.

U okviru ovogodišnje ceremonije dodjele nagrada bit će proglašena i dobitnica Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti, nove nagrade Sarajevo Film Festivala otvorene i za filmove i rediteljice izvan takmičarskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i sa drugih teritorija, pod uslovom da se radi o rediteljičinom prvom dugometražnom filmu.

Partnerske nagrade bit će dodijeljene danas u 12:30, na Festivalskom trgu.

  1. Sarajevo Film Festival se završava sutra, 20. augusta, projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma TOMA Dragana Bjelogrlića.