Ovo su knjige koje trebate pročitati ovog ljeta!

Lijepo vrijeme, sunce, plaža, slobodni vikendi, godišnji odmori… Za nekoga je ovo sve asocijacija za dobar provod, a nekome jednostavno idealna prilika za pročitati odličan roman. Uz peškir, šešir i sunčane naočale, knjiga pod rukom je definitivno must ovog ljeta. Ovog puta smo vam izdvojili knjige za ljeto 2021 koje već možete pronaći u knjižarama širom BiH.

ZBOGOM, HEMINGWAY, LEONARDO PADURA

Ako ste ljubitelji književnosti, a poglavito krimića – ime Leonardo Padura zasigurno vam se više puta našlo na top listi. Njegove priče s Mariom Condeom u glavnoj ulozi oduševljavaju čitatelje, a Zbogom, Hemingway vodi nas u Kubu 60-ih godina prošloga stoljeća. Kubanski istražitelj Mario Conde napustio je službu nakon godina rješavanja zahtjevnih slučajeva i odlučio se posvetiti pisanju. Jedan je od njegovih književnih uzora i Ernest Hemingway. Jednoga dana na Hemingwayevu kubanskom imanju velika kiša na vidjelo izbaci ostatke tijela stare oko 40 godina, taman iz vremena piščevog boravka na Kubi, a Conde kreće u razotkrivanje stare tajne.

KLARA I SUNCE, KAZUO ISHIGURO

Kazuo Ishiguro 2017. je godine osvojio Nobela za književnost, a Klara i Sunce njegov je prvi roman nakon takvog uspjeha. Radnja prati Klaru, proizvod umjetne inteligencije koja ima nevjerovatne sposobnosti opažanja. U jednoj trgovini oprezno posmatra ponašanja onih koji lutaju trgovinom i kupuju te onih koji samo prolaze na ulici, a nada se da će jednom neki kupac, neko dijete odabrati baš nju. Duhovit i slojevit roman donosi dirljiv i human pogled na svijet iz perspektive nečeg sasvim umjetnog.

LJETO U PROVANSI, LUCY COLEMAN

Za ljubitelje onih knjiga koje nas vode na bajkovite lokacije nema boljeg izbora od knjige Lucy Coleman, Ljeto u Provansi. Čitko ljetno štivo biće pravi gušt čitati na plaži i sasvim se opustiti. Fern i Aiden žive uobičajenim životom, pritisnuti svakodnevnim obvezama što ga brak sa sobom nosi. Ali iznenadni dobitak na lutriji promijenit će sve. Na površinu izbijaju sve različitosti njihovih karaktera i ono što od budućnosti očekuju. Aiden želi putovati svijetom, što zbog Fernina straha od letenja dotad nije mogao. Zato predloži godinu slobode u braku tokom koje će oboje slijediti svoje snove.

BIJELO SE PERE NA DEVEDESET, BRONJA ŽAKELJ

Roman Bronje Žakelj dokaz je da moramo češće posezati za domaćih i regionalnim autorima. Pročitali smo ga ranije ove godine i naša je topla preporuka za nadolazeće ljetne mjesece. Nerijetko duhovita, dirljiva I topla autobiografska priča posebno će oduševiti one koji su odrastali u 80-im godinama u Jugoslaviji.

NEVIDLJIVI ŽIVOT ADDIE LARUE, V.E. SCHWAB

Nevidljivi život Addie LaRue autorice V.E. Schwab već se dugo vrti po Instagram profilima i YouTube kanalima stranih, ali i regionalnih book blogera. Na Goodreadsu trenutno ima ocjenu od čak 4.3 i više od 220 hiljade recenzija. Priča koja kombinuje historijske i one fantastične smještena je u više vremenskih tačaka. Addie LaRue prvenstveno upoznajemo u Francuskoj 1714. godine kad u trenutku očaja sklapa neobičnu pogodbu zbog koje joj je i vječna mladost zagarantovana, ali pod jednim uvjetom: svako koga sretne, ubrzo će je potpuno zaboraviti.

ULOV, M.T. LOGAN

Šta je ljeto bez kvalitetnog trilera? Kratka poglavlja, napetost i brzi tempo karakteristike su ovog odličnog trilera koji je dobio vrlo dobre ocjene – kako kritike, tako i publike. Ed je porodični čovjek koji živi mirnim životom sa suprugom i kćeri, mladom učiteljicom. Ali jedan događaj iz prošlosti zauvijek je obilježio cijelu porodicu. Kad kći Abbie upozna roditelje sa svojim novim partnerom Ryanom, Edu ne treba puno da ga počnu kopkati rane iz prošlosti. Jer Ryan mu je sumnjiv, a on neće dopustiti da se nešto loše dogodi još jednom njegovom djetetu.