U okviru manifestacije “Zaštitimo planete” u Općini Novo Sarajevo postavljena je 3D prezentacija planete zemlje, koja je privukla pažnju mnogih građana.

Manifestaciju “Zaštitimo planetu”, u sklopu koje je predstavljen program zanimljivih edukativnih aktivnosti, dodatno obogaćuje izložba Terralóne, 3D reprezentacija planete Zemlje, koja je po prvi put na putovanju van granica Češke.

Model koji je širok samo 10 metara i težak 150 kilograma, je prvi put bio izložen 2020. godine u Brnu u Češkoj u neposrednoj blizini Opservatorija i planetarija u Brnu. Ime Terralón dolazi od latinske riječi terra – zemlja i balon i ta kombinacija riječi je korištena za naziv ovog modela, kojim se približava izgled naše planete ljudima tako kako je vidljiva iz svemira.

Ovom događaju koji je nakon Banje Luke, organizovan u Sarajevu u parku pored Zemaljskog muzeja.

Manifestacija je organizivana u okviru projekta kojeg finansira Švedska, a implementira UNDP u Bosni i Hercegovini (BiH), te su kroz različite aktivnosti predstavljeni „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED) i “Podrška pripremi za implementaciju Ciljeva održivog razvoja“