Na listi ženskih noćnih mora svakako se nalaze i dlačice, koje posebno u ljetnom periodu potrebno uklanjati skoro pa svakodnevno ako govorimo o ženama koje koriste klasične birjače. One koje se odlučuju za depilaciju voskom ili sada popularnu egipatsku, imaju neki mirniji period od recimo minimalno 20 dana kada dlačice rastu sporije ili skoro pa nestaju na određenim dijelovima tijela.

Svakako revolucija u tretmanima je lasersko uklanjanje dlačica na koje se odlučuje veliki brj žena ali i muškaraca prije svega kako bi spriječili muke koje uzrokuju brijanje ili depilacija. Ovo je jedan od tretmana koji možete pronaći u ordinaciji dr. Tamare Jovović, te je svakako prije samog odlaska na tretman laserskog uklanjanja dlačica potrebno napraviti konsultacije sa stručnjakom.

Dr. Tamara Jovović: Laser je sofisticiran uređaj koji proizvodi monohromatsko svjetlo različitih valnih dužina, te se strogo veže za samu dlačicu a pri tom ne oštećujući okolne strukture. Ono što je važno jeste da laser prepoznaje melanin u dlaci, tako da su osobe svjetlije puti a tamnijih dlaka idealni kandidati za lasersko uklanjanje dlaka. Bez obzira na ovo, kvalitetni laserski uređaji mogu prepoznati sve tipove i boje dlake.

Ono što je važno za laser jeste da je on u potpunosti siguran, on ima svoj sistem hlađenja tako da ga mogu koristiti sve osobe osim maloljetnika naravno bez odobrenja roditelja/staratelja, osobe koje imaju malignitet kože, trudnicama i dojiljama.

Dr. Tamara Jovović: Jako je važno razgovarati sa ljekarom koji vam radi konkretno laserski tretman ukoliko uzimate neke lijekove. Zašto? Zato što pojedini antibotici i ljekovi mogu odreagovati na laserski tretman te da posljedično dođe do hiperpigmentacija.

Najčešća pitanja su koliko je tretmana dovoljno da bi se dlačice uklonile. Dr. Tamara ističe da to prije svega zavisi od osobe do osobe, ali taj broj se obično kreće između četiri i šest tretmana u standardnim regijama.

Dr. Tamara Jovović: Laser se kači na dlake samo one koje su ana-fazi, odnosno u fazi rasta. S obzirom na to da su dlačice u različitim fazama rasta, zato je potrebno ponavljati tretmane da ih bukvalno uhvatimo u fazi rasta. Međutim, kada govorimo o licu koje je jako traženo, žene pristupaju čupkanju dlačica i samim tim gube ritam rasta, te je zbog toga broj tretmana nešto veći.

U svakom slučaju, laser je jako siguran uređaj naravno ukoliko ste u rukama profesionalaca i ljekara koji pažljivo prate cijeli tretman. Evo prilike da se zauvijek riješimo neželjenih dlačica.

Pripremila: Emina Vejsilović