Erma Pršeš – Zdravi buketi napravljeni s puno ljubavi…

Jeste li čuli za Zdravicu Ljepoticu? Zdravi brend s potpisom Erme Pršeš iz Goražda, koja svježe, mirisno i ukusno voće pakuje i aranžira na poseban način. Reakcija prijatelja na društvenim mrežama, nakon što je objavila ovaj interesantni buket, podstakla je da se počne baviti ovim poslom dosta ozbiljnije. Ona danas uživa u carstvu boja i zdravih okusa. Uz sve što radi, kreativna Erma unese mnogo mašte, ljubavi, kreativnosti i posvećenosti. Ova dama osim u svom rodnom Goraždu svoj posao je proširila i na Sarajevo, gdje aranžira svoje ukusne Zdravice ljepotice. A njenoj kreativnosti, tu nije kraj. Erma organizuje dekoracije za sve prilike – rođendane, vjenčanja i poslovne dekoracije.

Odakle ideja da počnete praviti bukete od voća?

Oduvijek sam uživala poklanjajući svojim prijateljima neke kreativne poklone, da to nisu uobičajne stvari, kao što su parfemi, buket cvijeća, komad garderobe..Jedne prilike prije par godina razmišljala sam šta bih mogla pokloniti prijateljici za rođendan i nadošla mi je ideja da napravim jednu zdravu korpu, objavila sam fotografiju na društvene mreže i od tada je nekako sve krenulo… i ponosna sam što sada na neki način pokušavam ljudima približiti nešto lijepo, a zdravo tako je i sam naziv nastao “Zdravice Ljepotice”.

Koliko vam je trebalo vremena da savladate vještinu ukrašavanja buketa od voća?

Mislim da tu ne treba neko određeno vrijeme za “savladati” ili naučiti, jednostavno tu treba mnogo mašte, inspiracije i najbitnije od svega ljubavi i onda će biti sve kako treba.

Koliko je potrebno vremena da izradite jedan buket?

Zavisi od mnogo toga, da li se radi o buketu, korpama većim ili manjim. Koji sadržaj buketa ili korpe je u pitanju. Neke voćke su jako osjetljive pa samim tim i zahtjevne za napraviti neki određeni poklon od istih, kao što su recimo jagode, trešnje, višnje…U suštini zaista za svaki aranžman posvetim jako puno ljubavi i uživam u izradi istih tako da ne “računam” vrijeme i radim sve dok i onaj najmanji detalj ne bude uštiman na svom mjestu.

Odakle crpite inspiraciju?

Mnogi su rekli da genij nije toliko dobar koliko rad na sebi i prema svom poslu. Ja se nekako vodim putanjom da je najbitnije vjerovati u sebe i sve što radiš u životu, da je kreativnost sastavni dio mog života te sam nekako nagrađena neiscrpnim izvorom inspiracije.

Da li su kupci zahtjevni kad poručuju jedan buket?

Moji kupci su moje blago Često znam reći, imam najjaču vojsku oko sebe. Mnogo sam ponosna što zaista moji kupci vjeruju mojim rukama i većinom prepuste sve “zahtjeve” odnosno želje meni, a naravno i sve njihove želje i očekivanja trudim se da uvijek ispunim.

Da li planirate u budućnosti proširiti ponudu i početi praviti bukete sa nekim drugim namirnicama?

Planova je mnogo zaista, ali sve to želim da ide polahko “step by step” što bi se reklo..Namirnice koje koristim su sezonske i trudim se da uvijek ubacim neku novu namirnicu i samim tim postepeno proširujem asortiman.

Možete li izdvojiti najdraži buket koji ste do sada napravili?

Hmm.. kada bih vam rekla da su meni do sada svi najdraži, ne znam da li bi mi vjerovali!? Zaista svaki je po meni poseban, ima posebnu poruku na sebi i posebnu namjenu… ◦