Danas počinje 74. Cannes Film Festival

Jedan od najprestižnijih festivala na svijetu danas otvara svoja vrata za publiku koja je željno iščekivala nova filmska ostvarenja i stari koncept održavanja ovog filmskog takmičenja. 

Cannes Film Festival je jedan od najprestižnijih na svijetu. Njegov značaj je veći zbog toga što predstavlja platformu za filmove iz nezavisne produkcije i ostvarenja izvan engleskog govornog područja. Ovdje međunarodnu afirmaciju dobijaju filmovi koji su nepoznati većem dijelu publike.

S druge strane, ne manjka glamura i showbusinessa. Naprotiv, doživljava se kao konkurent dodjeli Oscara i kao veliki sajam filmske industrije, jer u ovom gradu producenti svoja ostvarenja mogu prodati distributerima iz cijelog svijeta.

Očekuje se da će festival potaknuti razvoj filmske industrije za koju se pretpostavlja da je prošle godine zbog pandemije izgubila 32 milijarde dolara. U 2020. su otkazane premijere mnogih očekivanih, velikih ostvarenja koja donose mnogo novca, a među njima je i nastavak o najpoznatijem agentu na svijetu – Jamesu Bondu nazvanom “Za smrt nema vremena” (No Time to Die).

Ove godine će biti premijerno prikazani filmovi priznatih režisera poput Paula Verhoevena, Joannae Hogg, Todda Haynesa i Gaspara Noe. Festival, koji filmove nagrađuje Zlatnom palmom, će trajati do 17. jula, piše list Guardian.