Amsterdam: Predstavljen pješački most napravljen 3D printerom

Od sada ukoliko odlučite posjetiti Amsterdam, upišite u plan putovanja i pješački most, napravljen 3D printerom. Nizozemska kraljica Maxima zajedno sa malim robotom, predstavila ga je široj publici.

Most je postavljen u centru grada, četvrti poznatoj kao Četvrt crvenih svjetiljki iznad jednog od brojnih amsterdamskih kanala. Kraljica je pritiskom na zeleno dugme pokrenula robota koji je makazama presijekao vrpcu na mostu koji je dug 12 metara.

Tim Geurtjens iz kompanije MX3D je istakao da most pokazuje kakve sve mogućnosti ima tehnologija.

– Ako želite imati vrlo dekorisan most ili iznimno estetiziran most, onda je 3D izrada zaista dobra opcija. Nije riječ samo o tome da stvari pojefitnimo i učinimo ih učinkovitijima, već i da arhitektima damo nove alate, nove cool alate kojima mogu preispitati svoju arhitekturu i dizajn, rekao je Geurtjens.

Most je težak šest tona, a na njemu se nalaze senzori kojima će ga nadgledati istraživači sa College Londona. Između ostalog, pratit će kako na njega utječe kretanje pješaka.

Bit će u upotrebi dvije godine, tj. dok se ne rekonstruiše most koji se prethodno koristio. Gradski vijećnik Micha Mos smatra da bi most mogao biti interesantan onima koji se zanimaju za arhitekturu i dizajn, prenosi agencija Associated Press.

Foto: mx3d.com