Ovo su najsigurnije destinacije za ljetovanje u 2021.

Home » Ovo su najsigurnije destinacije za ljetovanje u 2021.

Planiranje godišnjih odmora je uveliko počelo, a destinacije na koje možemo putovati uglavnom imaju određene mjere koje su i dalje na snazi.

Zato smo odlučili da je jedna od najefektnijih stvari koje možemo da uradimo u ovom trenutku ta da koliko je god to moguće istražimo travel teritoriju pod nazivom summer 2021 i olakšamo vam nedoumicu makar oko toga koje morske destinacije važe za najsigurnije. Iako se situacija mijenja iz dana u dan, kao i pravila za određene države, ove tri zemlje već izvjesno vrijeme vode među onima koje se smatraju sigurnom zonom.

Hrvatska

Kao jedna od najpopularnijih destinacija za ljetovanje u Evropi, hrvatska obala može se pohvaliti spojem veličanstvene vegetacije, kristalno čistog mora i bogatstvom brojnih ostrva – koja su razlog zbog koga je ovaj dio jadranske obale među omiljenima u svijetu. Lokacije koja svakako idu jedna uz drugu su naravno Pula i prekrasno brijunsko otočje koje je samo Majka Priroda mogla stvoriti! Posjetite impresivnu kombinaciju divlje netaknute prirode i probudite se uz pogled na brijunsko zelenilo koje ujutro i uvečer uljepšavaju krda jelena u šetnji.

Zbog svoje ljepote već u antičko doba prozvan i zlatnim otokom (insula aurea), sve koji ga odluče posjetiti neće ostaviti ravnodušnima. Blaga mediteranska klima, azurno Jadransko more te impozantna povijesna i kulturna baština čine Krk jednim od najljepših hrvatskih otoka.

Otok koji svakako spada u destinacije koje nipošto ne smijete propustiti na svom odmoru u Hrvatskoj! Na otoku Braču u mjestu Bol se nalazi jedna od najljepših plaža na Jadranu – plaža Zlatni Rat. Zlatni Rat je pješčana plaža koja se pruža pola kilometra prema moru i jedna je od najvećih atrakcija na Jadranu.

Korčula se odlikuje prekrasnom netaknutom prirodom i bujnom mediteranskom vegetacijom. Iznova očarava svojim romantičnim ozračjem sačinjenim neponovljivom simbiozom modrog mora i bijelih, kamenih, plemenitaških palača iz davnih vremena.

Grčka

Grčka ima oko 6000 otoka, od kojih je 227 naseljenih. I dok ste za mnoge grčke otoke već čuli, poput Mykonosa, Krete, Zakynthosa ili Santorinija, tražite li miran odmor bez prevelike gužve i s puno nižim cijenama, vodimo vas kroz nekoliko otoka koji nude upravo takvo ljetovanje. Uživajte u grčkom suncu, hrani i vinu bez žurbe i hiljade ljudi oko vas na ovim manje turističkim otocima koji nude jednako lijepe plaže i tirkizno more kao i poznatiji otoci.

 

Lefkada, otok čije ime znači „bijelo“ prema poznatim klifovima rta Lefkata, povezan je s kopnom mostom. Od Atene je udaljen 5 sati vožnje, a od našeg Dubrovnika 12 sati, zato ne čudi da na njemu uprkos povezanosti nema gužve. Icaria ili Ikaria je otok u Egejskom moru, 15-ak kilometara od Samosa.

Ime je dobio po Ikaru iz grčke mitologije koji je pao u more u blizini otoka. Nisyros je vulkanski otok u Egejskom moru i čini dio arhipelaga koji se nalazi između otoka Kos i Tilos. Oblikom je okrugao s dijametrom od nekih 8 km. Mandraki je glavno naselje s bijelim kućicama i uskim uličicama, ujedno i luka u koju dolaze trajekti i izletnički brodovi.

Malta

Ukoliko ste od onih koji pored danonoćnog uživanja na plaži žele da iskuse nešto više od mora i sunca, onda je ovo destinacija koja će vas oboriti sa nogu – jer je Malta, a pogotovo njen glavni grad Valeta, poznata kao muzej na otvorenom.

Ova mala ostvrska država koja se nalazi na Sredozemnom moru, od Sicilije je udaljena svega 90-ak kilometara, a od Afirke je dijeli 300 kilometara, te je klima na ovom ostrvu prijatna tokom čitave godine sa čak 300 sunčanih dana godišnje.

Barovi, bioskopi i teatri na otvorenom ponovo rade. Više od polovine populacije je vakcinisano, dok je 75 odsto primilo i drugu dozu.