Koža i voda – dovoljan unos tečnosti garantuje lijepo i blistavo lice

Home » Koža i voda – dovoljan unos tečnosti garantuje lijepo i blistavo lice

Kada je riječ o lijepoj koži, voda je vaš najbolji prijatelj u borbi protiv starenja. Prednosti vode za kožu su brojne, a to je najbolji i najjeftiniji način da poboljšamo cjelokupni izgled kože na licu i tijelu. Oko 70% prosječne tjelesne težine čini voda. Krv se sastoji od oko 90% tekućine i možda je iznenađenje da čak i vaše kosti sadrže oko 20% tekućine.

Voda se obično naziva ”esencijom života”, te doslovno ne možemo preživjeti dan bez nje te igra važnu ulogu u održavanju zdravlja i zdravlja naše kože. Dovoljan dnevni unos vode pomaže nam:

  • U održavanju tjelesne temperature
  • Pomaže pri prijenosu kisika i hranjivih tvari u sve stanice tijela
  • Pomaže u uklanjaju tjelesnih toksina i drugih otpadnih tvari
  • Hrani i detoksira sistem
  • Obnavlja razinu vlage u stanicama kože
  • Voda igra veliku ulogu u održavanj zdravog i mladolikog izgleda kože. Uz adekvatan unos vode, obnavlja se razina vlage u kožnim stanicama i to koži daje gladak, vlažan i svjež izgled

Kako i naši mišići sadrže vodu, ova tekućina održava njihovu čvrstoću, ali i doprinosi njihovom razvoju. Za svakoga ko radi na vježbama mišića lica, prednosti vode su dvostruke. Voda poboljšava teksturu i stanje kože, pružajući joj blistav ten, a također pomaže u izjednačavanju mišića lica i tako pridonosti dojmu mlađeg izgleda.

Ukoliko u naš organizam ne unosimo dovoljno vode, možemo uzrokovati dehidraciju tijela i kože, te je dovesti do suhe, naborane kože i sivog iscrpljenog izgleda. Također, moguće je dovesti do infekcija mokraćnog sistema poput cistitisa, slabe elimiacije toksina, pogoršati zatvor i uzrokovati zadah iz usta. Dehidracija također, može uzrokovati osjećaj letargičnosti i tromosti, možemo se lakše umoriti i fizički i mentalno.

Svakodnevno konzumiranje dovoljno vode pomaže u pročišćavnju tjelesnog sistema osiguravajući učinkovito uklanjanje otpadnih proizvoda. Voda potiče obnovu stanica – vitalni izgled vaše kože, te pomaže smanjiti pojavu bora i starenje kože.

Idealno bi bilo da tokom cijelog dana nastojite unijeti oko 1,5 – 2 litra vode ( 6 do 9 čaša), iako ćete možda trebati više posebno u ljetnom periodu. Voda pomaže u zamjeni izgubljenih tekućina i potiče bubrege da isperu nakupljene tjelesne otpatke i toksine. Nakon što krenete sa konzumacijom više vode, počet ćete primjećivati poboljšanja na koži već unutar jedne sedmice. Podbuhlost i tamni krugovi ispod očiju također bi trebali nestati, što znači da bubrezi sada učinkovito uklanjaju toksine iz tijela.

Uklapanje veće količine vode u vašu rutinu će možda u početku biti teško, ali što duže radite na tome, to će lakše postati. Iako je potrebno vrijeme da bi ste vidjeli značajnije rezultate, primjetit ćete osjetnu promjenu u vitalnosti i tenu vašeg lica. Nikada više nećete poželejti ići nigdje bez vaše boce vode. Moć vode i učinci koje ona ima na Vašu kožu su nezanemarivi. Voda je ipak nazvana izvorom mladosti! Pijte dovoljno vode i uskoro ćete imati lice na koje možete biti ponosni!

 

Pripremila: Emina Vejsilović