Zanzibar – Afrika u malom!

Home » Zanzibar – Afrika u malom!

Raj na zemlji! To je Zanzibar. Ostrvo divnih, nasmijanih i nevjerovatno opuštenih i usporenih ljudi. Sve je u osmijehu i sve što poželite kroz osmijeh ćete i dobiti.

Putovanje na Zanzibar je ispunjeno uživanjem i opuštanjem u čarima tropskog ostrva, zvucima talasa, toploj vodi okeana, prašnjavom snježno bijelom pijesku, zvucima prirode ali i jakim i tupim zvucima odnosno udarima kokosa o pod. Ovo je mjesto gdje se uživa u ukusnoj kuhinji ali naravno, poslije skoro sat vremena čekanja, jer ovdje je sve svježe i sve se sprema istog trenutka. Često se dešava da konobar u restoranu prinese stolicu za sto i sjedne da primi porudžbinu, jer takvi su oni neposredni i spontani.

Za početak plaže, po kojima je Zanzibar toliko poznat. Duge, bijele, pješčane plaže pružaju se cijelom istočnom obalom ostrva i spadaju među najljepše na svijetu. Za ovu obalu karakteristična je velika plima ail i oseka, koje su ovdje najizraženije na globalnom nivou. Na sjeveru zbog većih dubina plima i oseka nisu izražene u tolikoj mjeri. Specifično za Zanzibar je očuvana priroda i malo turista na plažama, koji utiču da obala izgleda još ljepše. Nema načičkanih suncobrana, peškira i ležaljki, samo palme, po neki bar u pozadini i ležaljka od bambusovog drveta. Rajsko mjesto za opuštanje i uživanje u tropskom suncu.

Najveći i glavni grad je Stone Town. Grad od nekih 100.000 stanovnika, grad kulture i vjekovne tradicije, brodova i raskošnih palata, arapskih utvrđenja i britanskih vila, sve jedno uz drugo, načičkano uz obalu Indijskog okeana. Šetnja kroz uske ulice koje vijugaju između kamenih kuća, kao lavirint, vode nas od kuće slavnog Freddie Mercurya, pa do arapske tvrđave i Palate Čuda, prve koja je imala električnu energiju i lift na ostrvu, palate u kojoj je živjelo preko 100 konkubina sultana Bargaša. Sve je toliko živopisno, sa šarenim ulicama, gdje pažnju gotovo konstantno skreću čuvena drvena rezbarena vrata i prelijepa djeca koja na trenutak prekidaju svoju igru, ne bi li snimili ko to tuda prolazi. Na lokalnoj pijaci potpuni je haos. Cjenkanje, buka, djeca, na ulici se prodaje hljeb, meso, tone začina, gomile svježeg voća, miris ribe, kokoške, ljudi, kola, bicikle, motori, sve što vam padne na pamet i to na jednom mjestu. Sve u pokretu, sve živi!

Putovanje na Zanzibar nudi dosta toga i u svakom će probuditi avanturistu i želju da vidi što više. Crveni Colobus majmuni, koji žive samo na Zanzibaru još jedna su od neobičnosti. Nakon šetnje kroz džunglu još opuštanja u šumi mangrova, jedinstvenom obliku vegetacije, koja je zaslužna za postojanje ostrva, jer kada ove šume ne bi bilo ne bi bilo ni Zanzibara. U nacionalnom parku Jozani imat ćete utisak kao da ste u nekom dokumentarcu o planeti, dok šetate kroz šumu mahagoni drveta, preskačete blato, jedete bobice, jurite majmune ili se pod listom „kišobran“ drveta krijete od pljuska.

Zanzibar, ostrvo začina koje je najveći proizvođač karanfilića na svijetu, vijekovima je jedno od najznačajnijih ostrva u ovom dijelu Indijskog okeana. Prvi Europljanin koji je došao do ostrva bio je Vasko da Gama a nakon njega dolaze Arapi i Britanci. Nezavisnost stiče 1963. godine, a godinu dana kasnije ujedinit će se sa Tanganjikom i osnovati državu Tanzaniju.

Zanzibar je i Bao igra, Taarab muzika, šarene nošnje, ritam, žurke na plaži srijedom i petkom, kajting, plivanje sa delfinima, ručak u jednom od top 10 svjetskih restorana, čuvenom „The Rock“, vožnja trajektom, regge barovi, blue safari, kupanje na pješčanom sprudu, klopanje jastoga, spavanje u tradicionalnim kućama sa pijeskom na podu.

Hakuna Matata! Jumbo! Poa! Mambo! Asante sana! Kaka! Rafiki! Pole pole! Nakupena sana! Samo su neki od osnovnih izraza koje morate znati. Inače Swahili jezik je nešto što potiče sa Zanzibara i smatra se da je ovdje najizvorniji. Nastao je mješanjem arapskog i jezika domorodačkog stanovništva. Moto lokalnog stanovništva je Hakuna Matata, odnosno život bez briga i problema, i Pole Pole, polako polako, što najbolje oslikava kulturu i način života veselih i nasmijanih Zanzibaraca.

Izvor: jungletravel.ba