Zašto je banana idealan obrok prije treninga?

Jedna od najpopularnijih namirnica koja je najbolji obrok prije treninga jeste banana.  Korisne su i ukusne, bogate ugljikohidratima i lako probavljive.

Osim toga, izuzetno su hranjive i daju niz dodatnih prednosti za vježbanje zbog važnih hranjivih sastojaka poput kalija. Kao i ostalo voće, banane su dobar izvor ugljikohidrata, s oko 27 grama ugljikohidrata u 1 srednjoj banani.

Obiluju ugljikohidratima

Jesti ugljikohidrate prije vježbanja vrlo je korisno za duže treninge, poput vožnje biciklom ili trčanja jer to može produžiti vrijeme u kojem tijelo mora iskoristiti zalihe glikogena i poboljšati performanse.

Bogate su vlaknima

Osim što pružaju dobar izvor ugljikohidrata u svakoj porciji, neki od ugljikohidrata u bananama su i vlakna. Vlakna mogu pomoći usporiti apsorpciju šećera u krvotoku, pružajući stanicama stalan protok glukoze koji će pružiti dodatan izvor energije tijekom treninga.

Zrele banane također su bogate jednostavnim ugljikohidratima i imaju malo masnoća, što ih čini lakšim za probavu od mnogih drugih namirnica. Zapravo, banane se često preporučuju onima koji imaju probavne probleme poput mučnine, povraćanja ili proljeva.

Izvrstan su izvor su kalija

Banane su izvrstan izvor kalija i pružaju oko 10-14 % preporučene dnevne vrijednosti unosa u samo jednoj srednjoj banani. Kalij je važan mineral koji reguliše razinu krvnog pritiska, održava rad živaca i kontrolira ravnotežu tekućina. Također pomaže u održavanju zdravlja mišića i kontrakcijama mišića. Zapravo, niske razine kalija mogu uzrokovati grčeve u mišićima, koje karakteriziraju iznenadne, bolne kontrakcije mišića.

 

Da zaključimo, banane su bogate kalijem, važnim mineralom koji može podržati kontrakcije mišića. Niska razina kalija također može uzrokovati grčeve u mišićima. Osim kalija, banane su bogate hranjivim tvarima poput ugljikohidrata, koje su važne za izvođenje vježbi i rast mišića. Također, lako su probavljive i mogu usporiti apsorpciju šećera u krvotoku, što ih čini izvrsnom grickalicom prije sljedećeg treninga. Uživajte u bananama ili ih pokušaj kombinirati s dobrim izvorom proteina poput jogurta ili maslaca od kikirikija za jednostavan međuobrok prije treninga.