Vitamini koji su nam potrebni nakon 40. godine?

Domaćica, supruga, zaposlena žena, majka i prije svega žena. Mnogo je različitih situacija sa kojima morate svakodnevno da se nosite uspješno. Šta će vam u tome pomoći? Donosimo vam nekoliko prijedloga koje vitamine da koristite nakon 40. da biste imali energije za sve što radite.

Zašto ženi starijoj od 40 godina trebaju vitamini?

Odgovor je jednostavan: da biste mogli da kombinujete sve ove aktivnosti, morate biti zdravi i jaki. Ono što će vam osigurati najbolje zdravlje, svakako je dovoljan unos osnovnih hranljivih sastojaka i vitamina.

Vitamin B12

Ovaj vitamin igra važnu ulogu u sintezi bijelih i crvenih krvnih zrnaca. Možemo ga naći uglavnom u životinjskoj hrani, kao što su meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi. Njegove koristi za ljudsko tijelo su brojne, jer pomaže pravilnom funkcionisanju mozga i krvi. Preporučuju se dnevni unos od 2,4 mg.

Vitamin D

Vrijedan saveznik zdravlja u bilo kojoj dobi i neophodan, posebno nakon 40 godina, jer pomaže u apsorpciji kalcijuma i održavanju pravilne strukture kostiju. Tijelo prima vitamin D uglavnom sunčevom svjetlošću, dok je malo hrane bogato vitaminom D, a to su masne ribe poput lososa, sardina, pastrmke i mliječnih proizvoda.

Kalijum

Kalijum je važan metal za naše tijelo i smatra se neophodnim, posebno nakon menopauze, jer pomaže u sprječavanju kardiovaskularnih događaja. Ne preporučuje se dnevni unos, ali dovoljna količina kalijuma prema uravnoteženoj ishrani je 4,7 mg dnevno. Nalazi se u voću kao što su banane, pomorandže i povrća poput špinata i mrkve. Mahunarke su takođe bogate kalijumom.

Kalcijum

99% kalcijuma nalazi se u našim kostima i zubima. Ovaj mineral se smatra neophodnim u tjelesnim funkcijama, kao što je zgrušavanje krvi i prenos nervnih impulsa. Bogata mliječna dijeta može, kako kažu, pomoći ženi da ima zdravije kosti.

Magnezijum

Osnovne funkcije magnezijuma su oslobađanje energije, koja postaje sve neophodnija kako starimo, i regulacija krvnog pritiska, što je posebno važno za ljude starije od 40 godina, kojima prijeti hipertenzija. Njegov nedostatak može negativno uticati na srce, pamćenje i raspoloženje, piše harpersbazaar.rs

Probiotici

Probiotici igraju dominantnu ulogu u pravilnom funkcionisanju crijeva i održavanju težine. Dobri su mikroorganizmi, koji jačaju imuni sistem i sprječavaju rak crijeva. Naći ćete ih u hrani poput, poput kefira, određenih sokova, sojinih napitaka i putera, mleka, sireva i naravno u jogurtu.