Segmedina Bjelošević: Za streljaštvo je potrebna jaka volja i želja!

Segmedina Bjelošević, studentica završne godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, streljaštvom se počela baviti 2011 godine. Članica je streljačkog kluba ‘Sarajevo i reprezentacije BiH. Osvajačica je mnogobrojnih medalja kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima. Trenutno nosi kapitensku traku ženske seniorske ekipe streljačkog kluba Sarajevo, koje su već dvije godine zaredom proglašene za najbolju ekipu Kantona Sarajevo. Nakon završenog trenerskog kursa 2020. godine, postala je trener škole streljaštva u streljačkom klubu ‘Sarajevo’.

Razgovarala: Nađa Huseinbegović

Kada se rodila ljubav prema streljaštvu?

– Ljubav prema streljašvu se rodila prije tačno deset godina. Moj uzor u životu je Stiven Segal, mnogo volim njegova djela i pojavljivanja. S obzirom da nisam rođena za glumu, jedno jutro sam sa ocem gledala emisiju u kojoj je Stiven prikazivao svoju streljanu i pucajući u njoj skupljao pare za oboljelu djecu. Taj njegov čin mi se mnogo svidio, pa sad željela krenuti njegovim stopama da to bude streljaštvo a ne gluma. Moj otac je otišao u dvoranu Zetra gdje je dobio sve potrebne informacije o treninzima i ja sam prvi utorak  počela trenirati u najuspješnijem klubu u BiH tj streljačkom klubu ‘Sarajevo’, kazala je Segmedina.

Ponosna ste vlasnica mnogih medalja. Šta je potrebno da postanete dobri u sportu kojim se bavite?

Da bi postali profesionalan sportista, prije svega potrebno je mnogo odricanja od drugih stvari koje vas mogu odvojiti od treninga. Streljaštvo je sport gdje se svakodnevno trenira najmanje dva sata. Kada imate jaku želju i ljubav prema ovom sportu sve to bude nekako lakše, posebno kada sa vama rade stručni treneri, koji prenose svoje znanje i iskustva na nas strijelce. Također za jednog vrhunskog sportistu je potrebna dobra oprema i oružje. Nažalost streljaštvo je jako skup sport gdje oprema i oružje koštaju preko 10.000 KM, a u ovaj sport ulaganja su jako mala, pa je teško nabaviti sve što jedan strijelac treba da ima. Streljačka oprema se sastoji od streljačke jakne i pantola, streljačkih cipela i streljačke rukavice. Mi iako imamo lošu opremu i oružje ipak postižemo odlične rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, što opravdava činjenica da smo 25 godina za redom najuspješniji klub u cijeloj BiH.

Opišite nam kako izgleda jedan trening u streljačkom klubu?

Mi treninge imamo svaki dan osim ponedjeljka. Radnim danima treninzi počinju u 17:00 i traju 2 sata. Kada dođem na trening, obučem svoju opremu, uzmem oružje i stanem na liniju. Od trenera dobijem zadatak koji ću trening raditi. Meta je od strijelca udaljena 10 metara. U pušku se ubaci dijabola, stane se u stav i uz sva pravila gađanja trening počinje. U streljaštvu je jako bitno da cijeli trening budemo 100% fokusirani na ono što radimo, da ne dozvolimo da nam koncentracija padne i da svaki put ponavljamo jedne te iste radnje. Kada sve to uspijemo da postignemo, mi smo spremni za sva naša takmičenja.

Kakav je osjećaj nastupati na svjetskim priznatim takmičenjima?

Svakom sportisti je san otići na najveća takmičenja. Kada mi je trener prvi put saopštio da idem na neko takmičenje van Bosne i Hercegovine, bila sam jako uzbuđena i imala sam veliku tremu. Sada je to mnogo drugačije, uzbuđenja još uvijek ima, ali sada treme nema. Zaista sam ponosna na to što sam dio streljačkog kluba ‘Sarajevo’ i reprezentacije BiH. Prelijep je osjećaj kada vidite vašu zastavu okačenu na takvim takmičenjima. Velika je odgovornost učestvovati na velikim takmičenjima, poput Svjetskih prvenstava, Evropskih takmičenja, Mediteranskim i Olimpijskim igrama. Naš trener Nedžad Fazlija nam prenosi svoja znanja i iskustva i strijelci iz našeg kluba jako brzo dođu do tog nivoa da se i mi nađemo na takvim takmičenjima.

Otkrijte nam koja su pravila u streljaštvu? Šta se tačno boduje?

Prvo pravilo da bi strijelac učestvovao na nekom takmičenju jeste da ima streljačku opremu i streljačko sportsko oružje. Kada strijelac stane na liniju od mete je udaljen 10 metara. Takmičenje se gađa na elektronske mete, gdje nam na monitoru odmah pokaže pogodak koji smo pogodili. Sada se rezultat računa na decimalne brojeve, pa tako imamo centar od 10,0 pa do 10,9 koji je ujedno i najveći pogodak, također ako je i devetka ona ide od 9.0 do 9.9 i sve tako do broja jedan ili promašaja mete. Kada se gađa meč, strijelci imaju 15 minuta probe gdje nemaju ograničen broj metaka, ali kada meč počne on traje 75 minuta i gađa se 60 metaka. Meč se računa na serije, gdje svaka serija ima po 10 metaka tako da na kraju dobijemo konačan rezultat na aparatu koji sve to elektronski izračuna.

Ukoliko neko želi da se počne baviti streljaštvom, šta biste mu savjetovali?

Da bi se neko počeo baviti streljašvom potrebno je da ima jaku volju i želju za tim, a sve ostalo je na nama trenerima. Sa početnicima škole streljaštve radimo Emir Guso i ja, dok sa profesionalnim strijelcima rade Nedžad Fazlija i Edina Fazlija. Škola streljaštva se sastoji od teorijskog dijela koji se prvi prezentuje pa početnik poslije toga dobije oružje da ispali i svoj prvi metak. Streljaštvo je jako zanimljiv sport i pozvala bih svu djecu i odrasle osobe starije od 11 godina da se priključe u naš klub koji se nalazi u dvorani Zetram jer mi smo tim, mi smo porodica i mi smo streljački klub ‘Sarajevo’.

Da li u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, postoji budućnost za streljaštvo?

Streljaštvo je zaista skup sport i ulaganja su jako velika. Za streljaštvo mnogi čak i ne znaju. U BiH postoji veliki broj streljačkih klubova koji imaju i veliki broj strijelaca. Streljaštvo je do sada najuspješniji sport na Olimpijskim igrama gdje je naš trener Nedžad Fazlija zauzeo 6.mjesto. Nažalost mi nemamo dovoljnu vrstu pomoći da bi svakom strijelcu omogućili iste uslove za treniranje, ali se nadam da će se i to nekada promijeniti i vjerujem da velika budućnost streljaštva tek dolazi. Streljaštvo u BiH ima veliki broj odličnih vrhunskih strijelaca i veliki broj kandidata za Olimpijske igre. Tako da najbolje tek dolazi i nadamo se i većem ulaganju od strane države i drugih aktera.

Koji su vam planovi u budućnosti i gdje se vidite za nekoliko godina?

Moji planovi za budućnost su da i dalje nastavim svakodnevno trenirati i davati sve od sebe kako bih postizala još bolje rezultate. Svaki dan se pripremamo za najveća takmičenja koja nam dolaze u bliskoj i daljoj budućnosti. Naravno da se jednoga dana vidim i na Olimpisjkim igrama. I da se jednog dana i mi strijelci okitimo najvećim svjetskim, evropskim i olimpijskim medaljama.