„Moj uzor u ovom muškom svijetu automobilizma ponajprije je gđa. Hildegard Wortmann, članica Uprave-direktorica marketinga u Audi AG, koja nerijetko ističe kako autoindustrija mora postati zelenija (ekološki osviještenija) i ženstvenija.“ 

Sanela Jusić godinama gradi karijeru u muškom svijetu automobilizma. U početku je bila dio tima u konstrukcionom birou – Attendorn SR Njemačka, nakon čega je od februara 1998. dijelom bh. importera za vozila Volkswagen grupacije. Prva funkcija kod bh. importera bila joj je u servisnoj logistici – nakon čega je 2003. preuzela odjel marketinga Aftersalesa za sve brendove koje zastupaju. Dvanaest godina poslije paralelno s marketingom Aftersalesa angažirana je i na funkciji marketing managera i PR-a za brand Audi. Svemu tome posljednju godinu – dodan joj je još jedan atraktivni premium brand, pa tako trenutno obnaša i funkciju marketing managera i PR-a za brand Porsche u BiH. Kako izgleda njen uobičajeni dan koji počinje u 6:30 ujutro, a završava iza ponoći saznajte u nastavku

Priredila: Indira Delić

Foto: Edvin Kalić

6:30

– Svakog radnog dana alarm se oglasi u 6:30. Za buđenje uvijek biram neke pozitivne vibracije, kroz note koje stavljaju osmijeh na lice i daju inspiraciju za rano ustajanje. Nakon jutarnjeg tuširanja, pijem prvu kafu uz koju listam novosti, na TV-u ili internetu, i prebacujem se na dio dnevnog kalendara – obaveza.

08:00 

– Radno vrijeme počinje mi u 8, ali svakako sam bar 15-ak minuta ranije već na svom radnom mjestu. Niti jedan moj radni dan nije isti (što me veoma raduje), tako da teško mogu napraviti neke paralele – šta je to što uradim prvo svakog dana. Kada bolje razmislim, možda je upravo ova činjenica da u mom poslu ne postoji monotonija – razlog zbog čega sam već četvrt vijeka u ovom poslu. U vrijeme Covid-19 nažalost nisam u prilici uživo organizirati sastanke, većina ih se svodi na online formu održavanja, međutim i to ima neke svoje prednosti. I promocije naših proizvoda su promijenile oblik, pa su od dojučerašnjih masovnih evenata, na kojima smo sretali kako poslovne partnere, tako i naše drage lojalne, ali i one potencijalne kupce, te one prebačene na online platformu. Raduje nas činjenica da se Covid ludilo bliži svome kraju i da ćemo ponovo moći krenuti u nova osvajanja tržišta u starom, dobro provjerenom principu promocije. Dio posla koji obavljam, a istakla bih ga u ovom trenutku, je projekat društvenog angažmana moje kompanije na našem Trebeviću, gdje će za cca mjesec, u saradnji s GSSom, posjetitelji ove planine biti u prilici imati uređene šetačke staze, klupe za odmor.

12:00

– Iako je moj radni dan toliko šarolik i poprilično popunjen u potpunosti, vrijeme za pauzu – za doručak mora se pronaći. Nekad je to tačno u podne, nekad malo kasnije, ali u biti već dugi niz godina je to pola sata koje provodim s kolegicama – koje su u međuvremenu  postale istinski-privatni prijatelji. Ukoliko to pandemija i vremenski uvjeti dozvoljavaju, najčešće pauzu iskoristimo šetnjom do najbližeg restorana. Međutim, nerijetko je to samo izlazak ispred upravne zgrade, gdje uz ugodni razgovor napravimo pravi brake dana i vratimo se na svoja radna mjesta.

16:30/17:00

– Nakon završetka radnog vremena, odlazim kod najbitnijeg bića u mom životu – do moje majke gdje napunim baterije za ostatak dana, ali i za naredni dan. Ništa nema ljepšeg od majčinog zagrljaja i majčinog ručka spremljenog na samo njoj svojstven način.

18:30

– Drugi dio dana je ranije bio predviđen za fizičke aktivnosti, međutim pandemija je uradila svoje tako da sam odlaske u teretanu nažalost pretvorila u sjedenje za računarom i listajući vijesti kako iz autoindustrije, a tako i iz drugih branši. Kako nam se pandemija polako smiruje a istovremeno i vrijeme poboljšava, uskoro se ponovo planiram vratiti i u teretanu, ali i na vožnju biciklom do posla i nazad, ali i vožnju biciklom u poslijepodnevnim/večernjim satima. To će svakako osim dobrobiti za fizičko zdravlja pomoći i ekološki, pa me ta činjenica višestruko raduje. U posljednje vrijeme su najveće auto promocije bile organizirane upravo u ovom terminu 19-20, tako da sam s uživanjem pratila svaku od njih i upijala ideje za implementaciju istih i na našem tržištu.

21:00

– Kreativnost koju zahtjeva moje radno mjesto sam prije nekoliko godina prebacila i u privatni dio života. Tako kada se dan počinje polagano smirivati, pletem plišane igračke za djecu rođaka, prijatelja, komšija… Dječiji osmijeh na njihovom licu je nešto neprocjenjivo! I da, mnogo maštam pletući igračke… Maštam o svim narednim putovanjima kojih sam zadnje dvije godine doslovno željna. Rado sam putovala i poslovno i privatno. Nadam se da ću uskoro ponovo upaliti motore i zaputiti se na kraće i duže destinacije…, jer je i to nešto što puni baterije. Tradicionalno sam sa svojim prijateljicama obilazila razne evropske destinacije i jedva čekam da se zaputimo na našu narednu.

24:00

– Vrijeme za odlazak na spavanje, iskreno rijetko kad zaspim baš u ponoć, obično mi pažnju odvuče neki lagani film ili reportaža na TV-u, pa to bude najčešće jedan/dva ujutro kada pogasim svjetla i utonem u san…