Malala Yousafzai, na naslovnici svjetskog Voguea!

Malala Yousafzai, mlada aktivistkinja za prava djece te najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir iz Pakistana, krasi naslovnu stranicu britanskog Voguea prilikom čega je u intervjuu govorila o svom životu, nagradama koje je dobila te svom djelovanju.

Malala je nedavno diplomirala na Univerzitetu Oxford koja sada ima 23 godine, a samo sa 17 godina postala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Rođena je u Pakistanu i još kao mlada djevojka sukobila se s talibanima i borila za to da se i djevojkama dopusti obrazovanje.

Talibani su joj 10. oktobra 2012. godine pucali u glavu i vrat, ali i to je uspjela preživjeti. Zbog nevjerovatne snage, volje i želje za promjenama, Malala je postala poznata širom svijeta te uzor brojnim djevojkama i mladim ženama koje su u njoj pronašle inspiraciju na putu do svojih ciljeva.

Profil ove mlade žene koji će se pojaviti u julskom izdanju Voguea, uključivat će počast njenom liku i djelu koju su iskazale neke od veoma značajnih osoba, uključujući bivšu prvu damu SAD-a Michelle Obamu, koja je Malalu nazvala “zaista izvanrednom” te izvršnog direktora Tima Cooka koji je za Vogue kazao da “ne razumije izvrsnost koju ona posjeduje”.

U intervjuu je govorila o stanju aktivizma i politike danas.

– Aktivizam se trenutno svodi na tvitove. To se mora promijeniti jer je ta platforma neki sasvim drugačiji svijet”, navela je.

Podijelila je i nekoliko detalja o periodu dok je studirala u Velikoj Britaniji dodavši da je “napokon dobila malo vremena za sebe”.

Navela je da je bila uzbuđena apsolutno oko svega što se dešavalo u njenoj okolini.

Nakon što je preživjela napad talibana 2012. godine izliječivši se u bolnici kraljice Elizabete u Birminghamu u Velikoj Britaniji, Yousafzai je osnovala nevladinu organizaciju Malala Fund.

Prošle godine je diplomirala politiku, filozofiju i ekonomiju na Univerzitetu Oxford, a nedavno je pokrenula i vlastitu produkcijsku kuću Extracurricular. U višegodišnjem ugovoru kojeg je potpisala s AppleTV+, objavit će dokumentarne filmove o obrazovanju djevojčica, prava žena, kao i komedije, animirane filmove i dječije serije, prenosi klix.ba