Kopirali su ih milioni žena širom svijeta: Ovo je 10 najpoznatijih frizura Holivuda

Zvijezde malog i velikog ekrana stalna su inspiracija za oblikovanje i stilizovanje kose miliona žena širom svijeta. Postoje neke frizure koje mogu biti praćene samo oznakom „legendarne“, jer ih sve žene znaju, a većina ih je već isprobala.

Evo nekoliko najpopularnijih frizura koje i danas inspirišu i rado ih nosimo.

AUDREY HEPBURN

Njen visoki rep u filmu Doručak kod Tifanija možda je frizura sa kojom identifikujemo legendarnu glumicu, ali vrijedi napomenuti da je piksi frizura koju je imala u filmu Sabrina bila jedan od njenih najpoznatijih beauty lookova.

TWIGGY

Lesley Lawson, poznata i kao Twiggy, bila je vrhunski idol 60-ih. Karijera joj je krenula čim se ošišala „à la garçonne“, nadahnuvši milione žena da promjene frizuru.

BRIGITTE BARDOT

Njeno ime je savršeno isprepleteno sa nepretencioznom seksualnošću i izuzetno ženstvenim stilom. Volumen u korijenu, neuredne lokne, ali i duge šiške bili su među osnovnim elementima koji su njenu kosu učinili zaista legendarnom.

JANE BIRKIN

Njeno ime je povezano sa omiljenim Hermes torbama, ali i šiškama po kojima je bila poznata.

JENNIFER ANISTON

Frizura Rachel Green, heroine koju je Jennifer Aniston glumila u seriji „Friends“, bila je jedan od razloga zašto je postala toliko popularna devedesetih godina. Frizura “Rachel” i dalje je tražena u frizerskim salonima širom svijeta. Ova frizura bila je samo „nesretni slučaj“, kako je otkrio frizer Chris McMillan, bio je pod utjecajem alkohola kada je to uradio 1994. godine. Jennifer, s druge strane, kako je izjavila, nije bila nimalo oduševljena zbog frizure i opisala je kao „najgoru frizuru koju je ikada vidjela “.

LOUISE BROOKS

Dvadesetih godina prošlog vijeka, poznata američka glumica bila je pionir koji je obilježio eru „flapper girls“.

VICTORIA BECKHAM

2006. godine, Victoria Beckham je ošišala kosu u asimetrični bob. Ubrzo je postala jedna od najpopularnijih frizura, poznata kao ‘Pob’.

MARILYN MONROE

Norma Jean eksperimentisala je sa plavom bojom kose 1946. godine. Od tada se transformisala u poznatu plavušu Marilyn Monroe koja je bila seks simbol 1950-ih.

MIA FARROW

Legenda kaže da se glavna junakinja filma Rosmary’s Baby sama šišala pomoću makazica za nokte. Frank Sinatra, s kojim je u to vrijeme bila u vezi, toliko je volio njen novi izgled da je Mia odlučila da održava frizuru, harpersbazaar.rs

FARRAH FAWCETT

Njena valovita kovrdžava kosa sa volumenom nesumnjivo je bila trend sedamdesetih.