Kako trčati tokom ljeta?

Volite li trčanje, ali vam muke zadaju visoke temperature i povećan broj ljudi u gradskim parkovima, na ulicama i sportskim terenima, imamo nekoliko sjajnih savjeta koji bi vam mogli pomoći kada je u pitanju vježbanje za vrijeme ljetnih mjeseci.

Krenite s kraćim rutama, posebno ako ste početnik i prvi put krećete s trčanjem kao načinom rekreacije. Trčite na poznatim potezima, a najbolja opcija bit će sportski tereni na kojima možete stati kada god poželite, odmoriti ili se jednostavno vratiti kući. Ulazite li u skupinu iskusnih trkača, prije početka trčanja svakako definirajte puteve kojima želite proći te regulirajte svoje rute tako da vas ne umaraju previše. Uz jako sunce i visoke temperature, ponekad je bolje odabrati jednostavnije i kraće puteve koji vas ipak neće u potpunosti iscrpiti.

Trčanje ljeti najbolje je prakticirati rano ujutro ili kasnije navečer. Osim što rano ujutro na ulicama nećete nailaziti na previše ljudi, temperature će još uvijek biti nešto niže te će trčanje biti daleko podnošljivije. Isto vrijedi i za kasne večernje sate. Trčite li po mraku svakako se osigurajte vidljivim oznakama.

Birajte puteve za koje ste sigurni da vam mogu pružiti zaklon od sunca. Trčite li obično ulicom, ljeti birajte parkove ili šume, mjesta s puno drveća ili klupa na kojima uvijek možete odmoriti i na nekoliko se minuta skloniti sa sunca.

Trčanje za vrijeme visokih temperatura zahtjeva i kvalitetnu hidrataciju. Znojit ćete se više stoga vam je potrebno i više vode, no svakako pripazite i na to da ne pretjerate s unosom prevelikih količina vode u organizam. Uvijek kraj sebe imajte bočicu vode, hidratizirajte se prije i nakon treninga no količine održite u granicama normale, piše buro.hr

Kada je u pitanju odjeća za trčanje, birajte onu napravljenu od laganijih i upijajućih materijala, a nikako nemojte zaboraviti niti nanošenje zaštitnog faktora, posebno trčite li za vrijeme dnevnog svjetla. Također, odlična ideja bit će dodaci poput kape sa šiltom, ali i sunčane naočale koje možete pričvrstiti za glavu kako vam pri svakom koraku ne bi ispadale.