Kako štitite svoju kosu od toplote?

Koliko god zvučalo neobično, vaša kosa zahtjeva pažnju i njegu jednako koliko i vaša koža. Kako tijelo pripremamo za sunce i visoke temperature, to moramo uraditi i sa našom kosom. Da bi bila lijepa, priortitet je zaštiti je od toplote.

Naša kosa postaje suha i lomljiva najčešće zbog aparata koji proizvode visoku temperaturu i oštećeju strukturu dlake. Iako su fen, pegla, figaro i ostali alati za oblikovanje kose svakoj ženi povremeno neophodni, kada ste u žurbi nemojte preskakati važan korak, a to je zaštita kose od toplote.

Kada perete kosu i sušite je, bilo bi dobro da odvojite nekoliko dodatnih sekundi za nanošenje proizvoda koji oblikuju vašu kosu te je štite od toplote. Preparati za zaštitu kose od toplote su veoma efikasni i možete ih pronaći u različitim oblicima. Važno je da kada birate preparate za zaštitu kose od toplote obratite pažnju na njihove sastojke. Kao i sve, uvijek se preporučuje priroda i prirdni preparati bez hemikalija koji će isušiti već osjetljivu kosu i vlasište.

Sprej se najčešće koristi ukoliko govorimo o preparatima za ove svrhe. Ovakvi sprejevi bazirani na prirodnim sastojcima štite kosu za vrijeme izlaganja toploti, ali i efikasno djeluju kod već oštećene kose. Sprej za kosu za zaštitu od toplote je brzo i jednostavno riješenje uz koji ste sigurni za da je vaša kosa zaštićena od toplote i dodatnih oštećenja.

Ukoliko birate serum za zaštitu kosu od toplote, on je koncentrovaniji od spreja i uglavnom, pruža i bolju zaštitu. Naravno, vodite računa da serum ne sadrži hemikalije poput silikona ili parabena. Termička zaštita kose u vidu seruma nanosi se uglavnom na krajeve kose koji su i najizloženiji i podložni oštećenjima.

Serumi se najčešće prave od mješavine prirodnih ulja koji dokazano štite i obnavljaju kosu od korjena do krajeva. Prije nanošenja ovih preparata, važno je da kous pripremite tako što ćete prilikom pranja kose koristiti blage šampone koji ne sadrže sulfat, silikon ili paraben. Nakon upotrebe regeneratora ili maske za kosu, nanijeti neki od predloženih proizvoda.

Još jedan savjet za kraj: prilikom pranja kose, trudite se da završno ispiranje bude hladnom vodom, jer na taj način kosa dobija sjaj i postaje mekša na dodir. Topla voda izvući će vlagu iz dlake i učiniti da ona izgleda beživotno.

Pripremila: Emina Vejsilović