Jovana Marković: Žena koja vlada digitalnom erom

Bilo koja stavka u CV-ju naše sagovornice, Application Sales Executive u Oracleu zaslužuje naše divljenje. Njena dostignuća kao i doprinosi u kompanijama za koje je radila – impresionirat će vas. Ostvarila je i najvažniju životnu ulogu postavši majka dvije djevojčice Elene Nine i Laure Nikol, koje su njena vječna inspiracija. Ljubiteljica je putovanja, planinarenja, a u društvu je omiljena

Jovana Marković cijeli svoj radni vijek provela je u marketinškoj industriji. Obnašala je funkciju komercijalne direktorice u kompanijama koje su zastupale velike brendove: Dior, Givenchy, Kenzo, Clarins… Potom je uslijedilo dugogodišnje iskustvo na liderskoj poziciji, uloga direktorice marketinga, u najvećoj novinskoj kući u našoj zemlji – Avaz roto press.

No, 2019. godine odlučila se upustiti u nove izazove – prešavši u Oracle, jednu od najuspješnijih svjetskih visoko tehnoloških kompanija, gdje obnaša ulogu Application Sales Executive za Južnu i Centralnu Evropu.

Za prave lidere, kakva je i sama, to je bila prilika koja se ne propušta.

Krenimo od Vaše aktuelne pozicije Application Sales Executive za Južnu i Centralnu Evropu. Kako biste opisali dvije godine koje su iza Vas?

– Svoj posao bih opisala kao veoma dinamičan, s obzirom na to da pokrivam dvije zemlje (Srbiju i BiH) – koje jesu susjedne, ali su po razmišljanjima, ali i IT industriji veoma različite i kada je privatni public sector u pitanju. Pored toga što je veoma dinamičan, ovaj posao daje dodatnu satisfakciju – samim tim što ste na usluzi svojim klijentima, te njihovom poslovanju dajete dodatnu vrijednost. Mene su posljednje dvije godine promijenile. Dosta je učenja, neprospavanih noći, truda, rada… iza mene. Preuzela sam rad na poziciji koju do sada nisam radila, drugim pristupom prodaje. Tačno je da je prodaja – prodaja i da nije važno šta prodajete, ali je ciklus prodaje u IT industriji znatno drugačiji u odnosu na sve ostale grane. Vi ste uz klijenta od početka i zauvijek! U komunikaciji ste, pa i kad se završi implementiranje, uz njih ste.

Ostatak intervjua pročitajte u printanom izdanju Ladies In magazina – koji je na kisocima širom Bosne i Hercegovine.