Jadran: Najljepši svjetionici u kojima možete boraviti ovog ljeta!

Ukoliko želite ljetovanje na mirnom mjestu gdje ćete imati potpunu privatnost, onda vam donosimo prijedlog koji će vam na prvu biti jako čudan. Da li ste znali da možete iznajmiti neke od najljepših hrvatskih svjetionika koji su raspoloživi za ljetovanje?

Tajer

Svjetionik Tajer izgrađen je 1876., a sastoji se od velike kamene zgrade koja je zatvorenim mostom spojena s jedinstvenom željeznom kulom. Svjetionik površine 400 četvornih metara nalazi se u borovoj šumi, a iz oba apartmana pruža se prekrasan pogled na Dugi Otok.

Do svjetionika se putuje iz Sukošana, a plovidba traje oko sat i po. Već i sama plovidba do odredišta je pravi doživljaj jer se prolazi kroz Kornatski arhipelag i uske kanale.

Kula svjetionika je jedina željezna kula na Jadranu, a kupljena je u Francuskoj i sastavljana mjesecima prije nego što je konačno puštena u rad.

Porer

Svjetionik Porer izgrađen je 1833. na otočiću smještenom jugozapadno od južnog rta Istre. Otočić je hrid širine 80 metara, udaljen 2,5 kilometara od kopna i mjesta Premantura.

Kula je visoka 35 metara i nalazi se u samom središtu otoka, a u svjetioniku su dva apartmana sa četiri kreveta. Otok je toliko malen da vam treba manje od minute kako biste ga obišli.

Kako su struje oko otoka vrlo snažne, čak niti iskusnim plivačima se ne preporučuje plivanje dalje od 50 metara od obale, ali vas svjetioničar može uputiti gdje se sigurno kupati u određeno doba dana.

Podmorje oko otoka bogato je životom pa se u njemu može naći gotovo 90 posto vrsta riba koje žive u Jadranu, a na obližnjoj pličini navodno je moguće vidjeti i stopu dinosaura!

Prišnjak

Otočić Prišnjak udaljen je svega 300 metara od zapadne obale otoka Murtera, a svjetionik na njemu izgrađen je 1886. Svjetionik je udaljen od plaže svega 15 metara, a u njemu se nalazi prostrani apartman i kamena terasa.

U blizini je i borova šuma pa je moguće lagodno uživati čak i u vrućim ljetnim danima. Svjetionik je automatiziran pa nema domara, a u ljepotama otočića može se uživati i u proljeće, kada je idealan za ribolov ili čak u jesen, kada otok krase najljepši zalasci sunca u zaleđu Kornata.

Kao i svaki svjetionik i Prišnjak ima svoju priču koja je vezana uz život svjetioničara. Pedesetih godina prošlog stoljeća trudna svjetioničareva žena dobila je prijevremene trudove. Muž ju je brzo posjeo u barku i zaveslao put Murtera. No more je bilo jače od snage veslača, te se dijete rodilo u barci. Dijete je dobilo ime Jadran, a u rubrici mjesta rođenja upisano mu je Prišnjak – Murter.

Pločica

Svjetionik Pločica izgrađen je 1887., a nalazi se između Hvara, Korčule i Pelješca. Otok je dobio ime zahvaljujući svom zanimljivom izgledu. Nizak i ravan, izdaleka sliči na pločicu koja je izronila iz mora, a izbliza je jedan od najljepših primjera posebnosti jadranskoga mora.

Ovaj svjetionik ima jedan od najvećih kapaciteta, prima čak 14 osoba, pa je idealan za veća društva koja zajedno žele uživati u netaknutoj osami.

Hridinasto dno s južne strane, s mnoštvom odvaljenih stijena prava je suprotnost plitkome moru na sjevernoj strani i maloj pješčanoj laguni ispred uređenog istezališta za brodove. Plaže su primjerene za kupanje male djece.

Sv. Ivan

Svjetionik Sv. Ivan, izgrađen 1853. godine, nalazi se na najisturenijem otočiću malog arhipelaga ispred Rovinja. Riječ je o goloj hridi veličine 70 sa 50 metara s relativno pitomom obalom i plitkim morem, što ga čini odličnim odredištem čak i za roditelje s djecom.

Kula je visoka 23 metra, a u zgradi su dva četverokrevetna apartmana.

Pločasta obala čini plaže Sv. Ivana vrlo pogodnima za sunčanje. Na suprotnim dijelovima otočića nalazi se po jedna plaža s plitkim morem, a plivačima se ne preporučuje udaljavanje od obale zbog nepredvidivih morskih struja.

Palagruža

Ovaj je svjetionik izgrađen 1875. na otoku Palagruži, najudaljenijem hrvatskom otoku iznimne ljepote i bogate povijesti. Sam otok dug je 1400, širok 300 i visok 90 metara, a obrastao je mediteranskim raslinjem.

Zgrada svjetionika nalazi se na 90 metara visine i posjeduje dva četverokrevetna apartmana.

Za kretanje po Palagruži uređena su dva puteljka, od kojih jedan vodi do Stare Vlake, šljunčane uvale na sjevernoj strani otoka, a drugi do Velog Žala ili ‘Južnog zlata’, jedne od najljepših plaža na Jadranu, koja se nalazi na južnoj obali Velike Palagruže. Obje su plaže šljunčane i primjerene za kupanje djece zbog plitkog mora i sitnog šljunka u plićaku. Okolno more najbogatije je ribolovno područje na Jadranu, no individualno ronjenje oko Palagruže je zabranjeno.