Stiglo je ljeto i ritam života nam se definitivno promijenio. Trudimo se da imamo uravnoteženu ishranu, da pijemo puno vode, vježbamo i da promijenimo navike na bolje. Međutim, ono od čega nikako ne želimo da se oprostimo su lagani, ali istovremeno eksplozivni ukusi naših omiljenih jela. Iz tog razloga, također razbijamo mitove i stereotipe, predlažući vam 3 neodoljive salate, kojima definitivno nećete moći da odolite i možete ih pripremiti za samo 10 minuta.

Osvježavajuća salata od nara, narandže i paradajza

Potrebno vam je:

200gr. špinata

200gr. rukole

200gr. zelene salate

1 šolja nara

1 šolja krutona

1 isječena narandža

50gr. sušenog paradajza, isječenog

Sjeme susama

Za preliv

1/3 šolje maslinovog ulja

2 kašike soka od narandže

2 kašike soka od limuna

1 kašika balzamiko sirćeta

30 ml meda

So i biber

Stavite špinat, rukolu i zelenu salatu u veliku posudu i izmiješajte. Dodajte nar, narandžu, sušeni paradajz, krutone i sjeme susama. Zatim pripremite preliv i prelijte salatu.

Kalorije: 290

Cool ljetna salata sa voćem i kozjim sirom

Potrebno vam je:

Za preliv:

1 kašika senfa

1 kašika meda

so

biber

50 ml. balzamiko sirćeta

100 ml suncokretovog ulja

Za salatu

1 tikvica

1/2 krastavca

1 mrkva

1 nektarina

150 gr. miks salata

100 gr. kozji sir

100 gr. jagoda

U posudu pomiješajte sastojke za preliv i miješajte ručnim blenderom. Zatim tikvice, krastavac i mrkvu isjecite na tanke listiće i stavite ih u posudu sa hladnom vodom i ledom. Ostavite ih u frižideru 2 sata, da postanu hrskaviji. Procijedite povrće, isjeckajte nektarinu i dodajte u tavu. Prelijte prelivom i pomiješajte sve sastojke. Na kraju dodajte sir, jagode i uživajte u obroku.

Kalorije: 287

Ukusna pileća salata sa BBQ sosom

Potrebno vam je:

celer

100 ml. sirćeta

40 gr. šećera

200 gr. pilećih prsa

60 ml. maslinovog ulja

1 kašika BBQ sosa

300 gr. iceberg salate

100 gr. kozjeg sira

so

biber

peršun, sitno isjeckan

6 cherry paradajza

Za mješavinu začina

1 kašika paprike, dimljena

Bijeli luk u prahu

1/4 kašike kurkume

1/4 kašike  cimeta

1 prstohvat karanfilića

1/4 kašike muskatnog oraščića

Isijecite celer na tanke kriške i stavite u posudu. U posudu za kuhanje dodajte sirće zajedno sa šećerom i pustite da ključa 5 minuta dok se šećer ne otopi. Miješajte i sipajte svoju tečnu mješavinu u posudu sa celerom. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite sve svoje začine u posudu, piše harpersbazaar.rs Isijecite piletinu i namažite je mješavinom začina sa obje strane. Stavite je na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni 15 minuta. Isijecite meso na komade, i dodajte ga u veliku posudu. Stavite sve ostale sastojke i slomite kozji sir rukama. Promiješajte i poslužite.

Kalorije: 292