Danas se obilježava svjetski dan Vitiliga!

25. juni obilježava se kao svjetski dan Vitiliga. Autoimune bolesti koju ima otprilike 2% stanovništva. O vitiligu smo pisali ranije i specifična je autoimuna bolest kod koje pored toga što pacijenti gube pigment, znatno utiče na njihovu socijalizaciju i porodicu, utiče na kvalitetu života, posao ili školu kod mlađih koji ga imaju.

Skoro pa 30% pacijenata sa vitiligom imaju prateću bolest štitne žlijezde, najčešće Hashimotov tireoditis ili hipotireozu. Naša sagovornica i ranije bila je Emina Vejsilović koja je kroz svoj blog ( www.selflove) i društvenu mrežu instagram  (@inoeeea) započela priču o vitiligu i kroz kakve unutarnje borbe oboljeli prolaze.

– Svaki put kada nekome objašnjavam šta je zapravo vitiligo jer se o njemu još uvijek ne zna dovoljno, dobijem isti komentar da izgleda super, da nosim svoje fleke odlično, da treba da budem sretna pa je nešto što ne boli itd. I to je istina. Ali postoji i druga strana svega toga, odnosno period kada ste sami sa sobom i kada posmatrate sebe i svoje tijelo i išarane dijelove koji svjesno ili nesvjesno zadaju glavobolju, kazala je Emina.

Konkretna terapija niti lijek za vitiligo do danas nije pronađen. Postoji više različitih metoda kojima se pacijenti tretiraju kao što su velike terapeutske grupe, određeni preparati kreme i masti, sistemska peroralna terapija koja se daje u obliku vitamina, antioksidansa na usta ili u obliku injekcija, fototerapija kao zlatni standard u terapiji vitiliga i klimatoterapija na Mrtvom moru.

Ja od samog početka pratim i radim sve što mi moja dermatologinja dr. Tamara Jovović predlaže i sugerira. Tokom cijele godine sam pokrivena vitaminom D i betakarotenom koji je preporučljivo piti od mjeseca marta pa sve do kraja ljeta. Imam i UV lampu sa kojom ” sunčam ” flekice te se trudim da vodim što mirniji život sa dovoljno odmora i sna. Koristim dosta dodataka prehrani, jačam svoj imunitet ali upored o svoj im jer apsolutno sve kreće od nas samih i naše glave 

Za vitiligo često kažu da je bolest duše i da ga imaju ljudi emotivniji od drugih, naša sagovornica to potvruđuje te ističe

– Nikada nikoga nemojte pitati šta ti je to, zašto si smršala ili se udebljala, zbog čega imaš akne ili fleke. Puno je unutrašnjih borbi sa kojima se bori velika većina ljudi. I mi sa flekicama se svakodnevno borimo i trudimo da sebe prihvatimo ovakvima kakvi jesmo. Vitiligo ne boli i to je njegova osnovna prednost, ali da može uticati na kvalitetu života to je velika istina.

Svjetski dan vitiliga se obilježava 25. juna jer je na ovaj dan preminuo najpoznatiji vitiligo pacijent – Michael Jackson.

 

Pripremila: Emina Vejsilović