Arijana Jašarević – Vojić: Žene su po prirodi neustrašive

Bišćanka Arijana Jašarević – Vojić učinila je našu zemljom ponosnom. Ova vrhunska sportistkinja, sutkinja i delegat bit će jedina žena –  kontrolor iz naše zemlje, od ukupuno 14, koja će na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju voditi računa o regularnosti rukometne igre. Nakon Olimpijade čekaju je i druga prestižna takmičenja

Piše: Indira Delić

Suprugova podrška

 Kako kažu da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, rekla bih da to važi i u obrnutom slučaju. S obzirom da mi je i suprug u sportskim vodama, ima dosta razumijevanja za ovo čime se bavim i velika mi je podrška, te je glavni motivator. Svakako da ulogu podrške imaju i ostali članovi suprugove i moje uže porodice, jer onih dana kada sam na putu oni zajedno sa suprugom učestvuju u brizi i provođenju slobodnog vremena s našim dječakom. Moj Faruk je sada ozbiljan dječak, školarac, tako da je već dosta lakše.

Arijana Jašarević – Vojić iz Bihaća rukometom se bavi od malena, ali se, kako ona voli reći, i on bavi njom. Od 1991. do 2005. bila je aktivna igračica. Potom je uslijedila sudijska karijera, da bi danas bila jedina žena kontrolor/delegat – koja će na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju voditi računa o regularnosti rukometne igre.

Faruk – zvijezda vodilja

Pjesma je njen vjerni pratilac. Ona je njen pokretač, dok je ekonomija njena profesija. Ponosna je majka i supruga.

Godine 2011. je, kako kažu, malo i sudbina upetljala svoje prste. Moja sudijska partnerica, zbog novog  zaposlenja, odlazi u Sarajevo, a ja počinjem najljepšu karijeru, onu majčinsku. Našu posljednju zajedničku prvenstvenu utakmicu, nas dvije s trećim pojačanjem u mom stomaku, sudili smo u decembru 2010. Četiri mjeseca kasnije na svijet došao je moj Faruk, moja zvijezda vodilja i tada uzimam zasluženu pauzu. Po završetku mog porodiljskog odsustva, na pragu razmišljanja o povratku suđenju, moja sudijska partnerica Mirela odlazi u Njemačku, gdje živi i radi danas, a ja nakon razgovora s mojim kolegama i prijateljima sudijama i delegatima – o potencijalnim mogućnostima i opcijama vezanim za moju daljnje aktivno učešće u rukometu, odlazim na polaganje ispita za rukometnog delegata i te 2012. počinje moja delegatska karijera.

Krajem juna 2014. nakon analize pristiglih aplikacija iz cijele Evrope, Arijana je obaviještena da je ušla u uži izbor, te je pozvana da dođe u sjedište EHF – Beč, na testiranje.

Nakon dvodnevnog usmenog i pismenog testiranja, zajedno sa 17 kolega, uspješno sam položila testove i stekla zvanje – EHF Delegate. Time sam postala prva žena EHF Delegate u Bosni i Hercegovini. Moja prva evropska rukometna sezona bila je 2014./2015., kada sam bila delegat na više susreta Challenge Cup i EHF Cup, tako se nastavilo i naredne godine. U sezoni 2016. /2017. dobila sam svoju prvu utakmici na Ligi prvaka za žene (Women’s EHF  Champions League), na kojoj sam prisutna i danas.

U decembru 2016.god. dešava se historijska stvar, Bosna i Hercegovina je prvi put imala svog predstavnika na najprestižnijem rukometnom takmičenju – kada je Evropa u pitanju, jer je upravo Arijana bila delegat na Evropskom rukometnom prvenstvu – EURO 2016, održanom u u Švedskoj. Godine 2017. bila je delegat u Sloveniji, dok se 2018. upustila u novu rukometnu avanturu – Svjetsko juniorsko prvenstvo za žene u Mađarskoj, na kojem je  položila  ispit i stekla zvanje  – IHF Delegate (Delegat svjetske rukometne federacije). I na ovom prvenstvu imala je čast i privilegiju biti delegat na finalnoj utakmici između ekipe Mađarske i Norveške.

Brojni uspjesi

Bila je delegat i u Francuskoj na polufinalnom susretu – odigranom između ekipa Rusije i Rumunije.

Potom dolazi njena veoma uspješna rukometna 2019. godina.

Tada sam nominirana sam za Finale EHF lige prvaka za žene Final4 Women’s DELO EHF Champions League, što je zaista izuzetan doživljaj. Na jednom mjestu gledati četiri najbolja rukometna kluba Evrope koji se bore za titulu prvaka u dvorani od 12.000 mjesta, ispunjenoj  do zadnjeg mjesta i pri tom biti u Finalu, zaista je malo riječi da se taj doživljaj opiše. Te godine delegirala sam  u Španiji, Kini i Japanu…

U burnoj 2020. prouzrokovanoj pandemijom većina početih državnih, evropskih i svjetskih takmičenja prisilno je prekinuta ili prolongirana za naredne godine. Pred sami kraj godine, u decembru 2020. piše se historija i održava se jedino evropsko prvenstvo, općenito kada je sport u pitanju, i to Evropsko rukometno prvenstvo za žene u Danskoj.

Biti dio ovakvog neobičnog prvenstva zaista je posebna čar i zahtijeva prostor za posebnu priču. Prvenstvo je uspjelo i ostalo zaštićeno od Covid-19, zahvaljujući izvanrednoj organizaciji i disciplini kod svih učesnika. U 2021. god smo svi ušli spremniji, takmičenja se odvijaju svojim tokom uz poštivanje specijalnih mjera zaštite, kao kruna svih sportskih događaja bit će zaista po svemu posebne Olimpijske igre u Tokiju, koje željno iščekujemo.

Porodični trenuci

Arijana kaže da su za svaku životnu odluku i poziv potrebni određena doza hrabrosti i dosljednosti onome čime se bavite i čemu stremite u životu, te svojim budućim nasljednicama, u profesionalnom smislu, poručila je.

Žene su po prirodi neustrašive i ako to tako prihvatite i svoj fokus usmjerite ka višim ciljevima, nema te prepreke koju u životu ne možete preći.

Trenutke odsutnosti vikendima, Arijana porodici nastoji nadoknaditi tokom sedmice, bilo kroz zajednički odlazak u kino, šetnju, večeru, roštiljadu, a kada je pauza na rukometnim terenima tada obavezno putuje s porodicom i organizira druženja s kumovima i prijateljima.