Savršeni Azijski mix kulture, budućnosti i tradicije: Malezija, Indonezija i Singapur

Home » Savršeni Azijski mix kulture, budućnosti i tradicije: Malezija, Indonezija i Singapur

Putovanje u tri zanosne države Maleziju, Indoneziju i Singapur, spoj plaža, modernih gradova i nevjerovatnih hramova.

Naše putovanje krećemo od Malezije, jedna od manje posjećenih u ovom dijelu svijeta, ali koja ne zaostaje ni u jednom pogledu. Nešto po čemu je glavni grad Kuala Lumpur, a i cijela Malezija, postala poznata širom svijeta jesu Petronas kule, nekada najviše zgrade na svijetu, a trenutno najviše zgrade bliznakinje (451m). One i dalje privlače veliki broj turista koji ne mogu da se odluče da li su zgrade ljepše preko dana ili tokom noći kada su uočljive iz svakog dijela grada. Jedno je sigurno, ostavljaju bez daha kada se stane ispred njih. Najljepši pogled na grad, i taj centralni poslovni dio pruža se sa KL tornja koji se nalazi na uzvišenju u srcu Kuale.

Nedaleko od samog grada nalaze se Batu pećine koje su najznačajnije hinduističko svetilište van prostora Indije. Krečnjačke pećine u kojima se nalazi hram starije su od 400 hiljada godina, a prije ulaska u njih nalazi se statua Boga Murugana, boga rata u hinduizmu.  Na ulasku u pećine, kao i u unutrašnjosti nalaze se brojne hindu slike i statue, i iz godine u godinu sve ih je više. Takodje jedna od stvari koja se ne smije preskočiti u ovom gradu jeste odlazak u Jalan Alor ulicu, koja je poznata po ukusnoj, svježoj, raznovrsnoj hrani. Tu se mogu isprobati razni specijaliteti  u lokalnim restoranima sa obje strane ulice, a za one najhrabrije nezaobilazan je i kralj voća, durian.

Mjesto  na kom možete naći naseljene, urbane dijelove pune restorana, barova, prodavnica, surfera, turista  a s druge strane i mir i tišinu, vulkane, planine, rižina polja, divlje vodopade, neistražene plaže, litice, hramove je svakako naša sljedeća stanica- Bali.

Priroda je nestvarno lijepa,  jako zelene boje, i netaknuta. Na Baliju je religija prožeta kroz svaki dan, i korak u životu, tako da se slobodno može za njih reći da su jedni od najreligioznijih naroda na svijetu.  Iako je Indonezija zemlja u kojoj se praktikuje Islam kao vjera, na Baliju je dominantna religija Hinduizam, ali ne identičan kao onaj u Indiji, već je ovaj dobio svoj drugačiji oblik kako je imao uticaj od religija koje su prethodno bile zastupljene na Baliju.

Bali je dom za preko 15 hiljada hramova, i to hramova kakvi se samo mogu vidjeti tu.  Svaka kuća mora u svom dvorištu imati po jedan mali, a van toga se nalaze veliki hramovi u kojima se odvijaju razne ceremonije. Svakodnevno se mogu vidjeti vjernici koji odlaze u hramove na molitve, uvijek su prepoznatljivi po svojim tradicionalnim bijelim nošnjama koje su specijalne za hramove. I jedan detalj koji upada u oči odmah po izlazu sa aerodroma jeste Canang Sari, a to je dar koji Balinežani ostavljaju svojim Bogovima i napravljen je od bananinog lista u koji se stavlja riža, limeta, cvjetići raznih boja, mirišljavi štapić, duhan i drugo a nerijetko se mogu vidjeti i bombone, kolačići.

Singapur- grad/država kojoj mnogi posjetioci daju epitet najljepše na svijetu, s razlogom.  Počev od njihovog aerodroma koji već godinama pobjeđuje kao najbolji na svijetu, koji nudi vodopad, bazen na krovu, bašte leptira, orhideja, kaktusa  i suncokreta, preko savršene infrastrukture, vještački izgrađenih djelova grada, ostrva koja nude zabavni program, botaničkih bašti, pa sve do najskuplje zgrade na cijelom svijetu Marine Bay Sands, koja je pravo arhitektonsko čudo. Jedno od najbogatijih, najuređenijih, najorganizovanijih i najbezbijednijih mjesta na svijetu. Gdje je svaki milimetar prostora savršeno iskorišten i uklopljen sa okolinom.

Mjesto gdje se zelenilo takmiči sa zgradama u igri koga će više biti, pa se tako mogu vidjeti bašte na vrhovima zgrada, gdje se parkovi ne mogu izbrojati, a botaničke bašte ostavljaju bez teksta milione turista. Ona najpoznatija “Gardens by the Bay“ čini da se svako ko u nju uđe osjeća kao da je na drugoj planeti, jer je pored stotina hiljada biljaka krasi 18 vještački napravljenih drveća koje vrhunac svoje moći dostižu uveče za vrijeme light show-a , kada koriste energiju prikupljenu kroz solarne panele postavljene na vrhove drveća.

Sabiramo utiske o modernim arhitektonskim dostignućima, o predivnom zelenilu,o neobičnoj hrani i voću, o nasmijanom narodu i kao takvi se osjećamo ispunjeni i sretni jer smo bili dio ove azijske avanture.

Izvor: jungletribe.ba