Imunitet preko dobrih bakterija…

Home » Imunitet preko dobrih bakterija…

Savremeni stil života koji uključuje: prehranu bogatu zasićenim masnoćama, jednostavnim šećerima, sa mnogo aditiva, siromašnu vlaknima, malo kretanja, čestu upotreba antibiotika, loš san kao i svakodnevni stres. Sve ovo nepovoljno utiče na imunitet i zdravlje u cjelini.

PIŠE: Doc. dr. Marizela Šabanović, nutricionistica

Doba pandemije naučilo nas je koliko je dobar imunitet važan. Oko 70% ćelija imunog sistema tijela nalazi se u crijevima. Zato je prva karika našeg imuniteta zdrava crijevna flora koju nazivamo mikrobiota. Mikrobiota čovjeka se može posmatrati kao „virtuelni“ organ koji komunicira sa različitim organima i organskim sistemima.

Druga karika našeg imuniteta je vitamin D. Spada u grupu vitamina topivih u mastima. Sintetizira se u koži iz endogenog holesterola (7-de-hidrokolesterola) pod uticajem UVB zračenja. Nakon pretvaranja u previtamin D, u jetri se pretvara u 25-hidroksivitamin D, a zatim se u bubrezima (ali i drugim tkivima u tijelu) pretvara u aktivni oblik kalcitriol ili 1,25 (OH)2 vitamin D.

Kako možemo pomoći svom imunom sistemu?

Osim promjene životnog stila koji podrazumijeva mediteransku prehranu bogatu povrćem i voćem, ribom, maslinovim uljem, dobar san, odmor, kretanje, dobra podrška su i dodaci prehrani. Ako želimo pomoći svom imunitetu putem mikrobiote bitno je odabrati pravu kombinaciju bakterijskih kultura u kojoj se nalaze rodovi Lactobacillus i Bifidobacterium kako bi se pružila potpora cjelokupnom probavnom sistemu. Važno je paziti na dozu, kombiniranje sa drugim materijama, ali i tehnologiju kojom se štiti dobre bakterije i održava ih aktivnim. Osim toga važan je oblik proizvoda koji će nam osigurati jednostavno korištenje bez upotrebe tekućine, ali i brzu apsorpciju kada nam je najpotrebnije. Kombiniranje sa vitaminom D omogućava dvojaku potporu imunitetu. Novi i inovativni proizvod Probifast zadovoljava sve kriterije savremenog pristupa u pogledu sastava, proizvodnje, primjene i čuvanja dobrih bakterija.

Proizvod M.E.V. Feller® Probifast osigurava stabilnost bakterijskih kultura Lactobacillus rhamnosus BIFOLACTM GG (6,25 x 109 *CFU) i Bifidobacterium lactis BL-04 (1 x 1010 *CFU)  tokom 24 mjeseca i na sobnoj temperaturi. M.E.V. Feller® Probifast proizveden je s pomoću dvije tehnologije. ProTarget® mikroenkapsulirana tehnologija je patentirana, inteligentna tehnologija gastrorezistentnog oblaganja koja štiti bakterijske kulture od štetnog djelovanja želučane kiseline i osigurava ciljano djelovanje te oslobađanje i kolonizaciju bakterijskih kultura duž cijele sluznice crijeva. Fast melt tehnologija omogućuje laku konzumaciju i brzo topljenje u ustima bez dodatnog unosa tekućine. Ovaj proizvod sadrži i 8,2 µg vitamina D što čini 164% preporučenog dnevnog unosa. Proizvod dolazi u pakovanju od deset vrećica s praškom koji se otapa već u nekoliko sekundi i daje osvježavajući, prirodan okus bobičastog voća. M.E.V. Feller® Probifast sadrži i vitamin D koji pridonosi normalnoj funkciji imunog sistema.

I za kraj veoma bitno ne sadrži alergene, gluten, pšenicu, laktozu, GMO, umjetne boje i pojačivače okusa.