Ada Bevanda: Moja borba sa atopijskim dermatitisom kod djece

Home » Ada Bevanda: Moja borba sa atopijskim dermatitisom kod djece

Dječija, posebno bebina koža je iznimno osjetljiva, mekša, nježnija i dosta sklona iritacijama, stoga od prvog dana pravilna njega kože  beba od velike je važnosti. Naša sagovornica je Ada Bevanda, novinarka, PR i influenserica. Majka je malene Dije i Iana.

Kćerki Diji već u ranoj dojenačkoj fazi otkriven je atopijski dermatitis. Najučestaliji ekcem kod djece, obilježen je crvenilom, suhoćom, perutanjem i intenzivnim svrbežom.

U ranoj dobi krenula je akutna faza sa kojom smo se borili jako dugo. Crvenilo je dovodilo do krvavih rana, mjeseci neprospavanih noći, ali kao i sa svakim oboljenjem i s ovim se nauči živjeti, kazala je Ada.

Uz adekvatan izbor kozmetike atopijski dermatitis je moguče držati pod kontrolom. Vrlo je važno voditi borbu induvidualno jer svi imamo različite tipove kože, pa tako i kozmetika s posebnom namjenom odgovara jedinstveno svakom tipu i oboljenju. Koje je sredstvo za njegu najprimjerenije ovisi o stepenu suhoće i zahvaćenoj regiji. Važno je istrajati i znati da ono što je pomoglo jednom djetetu, ne znači da će i drugom.

Zbog svega navedenog pomno biram kozmetiku za njegu dječije kože. Njenom tipu kože u potpunosti odgovara A-DERMA s čak 95 % sastojaka prirodnog porijekla. Samo jedno nanošenje dnevno dovoljno je za brzo poboljšanje stanja kože i smanjenje potrebe za grebanjem. Dan za danom ugodnost je veća, faze pogoršanja postaju rjeđe, a svakodnevni život jednostavniji. A-DERMA je razvila tri teksture, prilagođene svakom tipu kože i za sva godišnja doba: emolijentno mlijeko, emolijentna krema i emolijentni balzam. 

Brojni odlasci dermatolozima, kupovina i naručivanje mnoštva skupocijenih preparata Adu i njenog supruga dovelo je  do najvažnijeg zaključka, a to je da do akutne faze dolazi raznim putevima, a najvažnije je pronaći takozvane okidače i izbjegavati ih. Dermatolozi su utvrdili nekoliko faktora koji ga uzrokuju, a to su genetska predispozicija, klima, osjetljivost na alergene… Pa su tako u djece s AD-om alergije znatno češće, a mogu se razviti i druga stanja poput astme i alergijskog rinitisa.

Nažalost, moja djevojčica spada u skupinu djece s dermatitisom koja su sklona i alergijama. To je jedan od faktora koji dodatno pogoršava AD stanje. Pitanje je da li ga uzrokuju ili su samo učestalije kod osoba koje imaju pretjeran Th2 imunološki odgovor. Najčešće su problematični mlijeko, jaja, soja, kikiriki, orašasti plodovi, čokolada, gluten, citrusi… Ali kako ne biste pogađali, najbolje je na vrijeme utvrditi koja hrana pogoršava situaciju i bilo bi dobro učiniti cjelokupni IgE (alergija) i IgG4 (intolerancija) iz krvi.

Ada je na vrijeme spoznala okidače AD kod njene djevojčice, te naučili djevojčicu da živi taj život. Život spoznaje da postoje namirnice koje više ne smiješ jesti. Odrasta i sazrijeva zajedno s tim saznanjem i jako svjesno i samostalno uspijeva prebroditi ono što joj okolina i društvo nameće. Njeno NE za ponuđenu namirnicu je moja pobjeda. Pobjeda borbe s dermatitisom.

Važno je znati da uklanjanje problematičnih namirnica iz prehrane neće izliječiti AD, ali će potpomoći da ne dolazi do pogoršanja stanja. Dakle, pronađite okidače vašeg atopijskog dermatitisa dok nije kasno, njegujte kožu redovnom primjenom kvalitetnog emolijensa i vodite borbu induvidualno.

Pripremila: Emina Vejsilović