Instagram Reels – zanimljivim videom do novih pratilaca!

Home » Instagram Reels – zanimljivim videom do novih pratilaca!

Običan selfie odavno više nije dovoljan da bi se privukla pažnja na društvenim mrežama, ali pravljenje jednog reel-a je zadatak koji zahtjeva određeno znanje, trud i kreativnost. 

Vjerovatno ste već vidjeli klipove u kojima blogerke snimaju sadržaj na temu – 5 outfita koje možete nositi na posao, kako nositi istu košulju na više načina, frizure za kišni dan i tome slično.

Svi veliki brendovi već neko vrijeme koriste ovaj feature za oglašavanje, ali reel nije rezervisan samo za modu. Možete praviti i sadržaj na temu kuhanja, uređenja doma, putovanja, ili na bilo koju drugu temu koja vas interesuje.

Dobra vijest je da ako već koristite Instagram Stories, ne bi trebalo da imate problema sa prelaskom na Instagram Reels jer su dva formata prilično slična. Ipak, reel zahtjeva malo montaže i mnogo više rada nego što je to slučaj sa prethodnim formatom.

Da li ste spremni za početak?

Šta je Instagram reel?

Instagram reels je zabavan feature u kojem korisnici mogu da naprave kreativne video klipove u trajanju do 30 sekundi.

Koja je razlika između reel-a i story-a?

Story ima vidljivost od 24 sata, dok reel stoji na profilu koliko i običan post. Također, jedan reels ima mnogo veći potencijal što se tiče vidljivosti.

Evo kako da napravite + postavite svoje prve Instagram reels-ove 3 jednostavna koraka:

Kako koristiti Instagram reels-ove:

  1. korak: Izaberite svoju muziku, dužinu i filtere.
  2. korak: Snimite svoj video.
  3. korak: Pritisnite Share!

Umjesto da kreira zasebnu aplikaciju za reels-ove (kao što su to uradili za IGTV), Instagram je uvrstio novi format u svoju osnovnu aplikaciju – možete da kreirate, dijelite i gledate Instagram reels-ove u okviru Instagrama.

Algoritam ovog feature-a podsjeća na Tik Tok-ovu stranicu For You, a sadržaj koji će vam se ovdje pojaviti definisan je sljedećim parametrima: koga slijedite, sa kojim sadržajem komunicirate i gdje se nalazite.

To znači da čak i ljudi koji vas ne prate mogu da vide i reaguju na vaše reels-ove, što predstavlja veliku prečicu u povećanju broja pratioca i lajkova.

Donedavno su Instagram reel-ovi bili dostupni samo korisnicima u određenim zemljama, uključujući Francusku, Njemačku, Brazil i Sjedinjene Države. Međutim, sada ih možete koristiti iz skoro svih krajeva svijeta, što naravno uključuje i Srbiju.

Za sada, pogledajmo kako da napravite i podijelite svoje prve Instagram reels-ove u 3 koraka:

Kako napraviti Instagram reels Korak # 1: 

Izaberite muziku, brzinu i filtere

Da biste kreirali svoje prve Instagram reels, počnite tako što ćete otvoriti kameru (kliknite plus) i odabrati opciju Reels.

Kreirajte reels za Instagram:

Prije nego što snimite video, možete da nađete pjesmu iz muzičke biblioteke Instagram koja prati vaš reels, a to možete učiniti i naknadno. Međutim, možete koristiti i svoj originalni zvuk jednostavnim snimanjem reels-a.

https://www.youtube.com/watch?v=XVMoivelBPM

Muzika:

Također možete da izaberete koji dio pjesme želite da predstavite.

Sljedeći korak je podešavanje tajmera i odbrojavanja.

Tajmer vam omogućava snimanje bilo kojeg klipa bez upotrebe ruku. Jednom kada pritisnete snimak, vidjet ćete odbrojavanje 3-2-1, prije nego što započne snimanje, onoliko vremena koliko ste izabrali.

Brzina:

Kao i kod Instagram Stories, možete odabrati jedan od mnogih efekata u Instagram galeriji efekata i snimiti više klipova sa različitim efektima.

Filteri:

Na kraju, možete odabrati da ubrzate ili usporite dio video ili audio zapisa koji ste izabrali. Ovo vam može pomoći da ostanete u ritmu ili da napravite usporene video snimke.

Tajmer:

Odaberite da li želite da vaš reel traje 15 ili 30 sekundi – mi vam preporučujemo drugu opciju, jer video uvijek možete skratiti, ali ga ne možete produžiti.

Kako napraviti Instagram reels Korak # 2: 

Snimite svoj video

Sljedeći korak je snimanje Instagram klipova, što je gotovo identičan proces kao kada biste snimili video za Instagram Stories – samo pritisnite i zadržite dugme za snimanje. Tokom snimanja, vidjet ćete indikator napretka u vrhu ekrana.

Kako napraviti Instagram reach Korak #3: Pritisni Share!

Kada ste zadovoljni svim što ste snimili, kliknite na share da biste podijelili svoj Instagram reel .

Za razliku od Instagram Stories, koji ima prilično ograničene mogućnosti dijeljenja, kada dijelite Instagram Reels, možete da dodate natpis i tagove, uredite sličicu video snimka (uključujući dodavanje poklopca sa fotoaparata), označite svoje prijatelje i izaberete gdje želite da se dijele.

Kako dobiti više follower-a na Instagramu:

Ako želite da iskoristite reel da biste dobili više pratioca na Instagramu, postoje strategije koje će vam pomoći da to uradite što efikasnije.

Kako pronaći temu za reels:

Da biste vidjeli koje teme imaju potencijal da postanu viralne na Instagramu, pogledajte šta je u trendingu na TikToku. U krajnjoj liniji, reel je skoro pa plagijat klipova sa Tik Toka, te budući trendovi i dalje prvo stignu tamo.

Napravite listu tema koje biste voleli da replikujete, pa počnite.

Kako da vaš reel dobije maksimalnu vidljivost:

Dobar sadržaj nema zamijenu – ako napravite materijal koji je zaista kreativan i sa kojim korisnici mogu da se identifikuju, video će samim tim biti popularan.

Ipak, dobro je da koristite pjesme koje su popularne na Instagramu jer će algoritam bolje reagovati na takav materijal.

Pjesme na koje algoritam dobro reaguje:

Britney Spears “Toxic”

Hippie Sabotage “Devil Eyes”

Busta Rhymes “Touch It”

A sada – pravi je trenutak da počnete sa pravljenjem materijala. Ko zna, možda baš vi budete sljedeća Insta zvijezda!

Izvor: Harpersbazaar.rs