Rosacea: Zašto nastaje i kako se liječi?

Rosacea je jedna od hroničnih upalnih bolesti kože koja je propraćena cvrenilom lica u većem ili manjem obliku.

Obično je prate četri faze. Prva faza je uobičajeno propraćena crvenilom dok sve slijedeće faze su teži oblici i stanja. Statistike pokazuju da je Rosacea jedna od najčešćih kožnih oboljenja i stanja kod ljudi. Obično pogađa osobe jako svijetle puti, te u skandivaskim područjima možemo sresti mnogo osoba koje se bore sa istom.

Postoje brojni okidači pojave Rosacee a najčešći su stres, koža koja je pretrpjela veliku izloženost UV zraka bez zaštite, Helicobacterom pylori, izrazito toplo ili hladno vrijeme.

Okidač pojave Rosacee kod naše sagovrnice Naide Džombić bio je stres.

Moj najveći okidač je bio emocionalni stres i naravno posljedica dugogodišnjeg izlaganja suncu i razni agresivni proizvodi koji nisu bili namijenjeni za moj tip kože. Moja koža je jako osjetljiva i popraćena je blagim crvenilom nakon tuširanja ili umivanja koje se umiri kroz nekih 15-30 minuta. Jako sam ozbiljno pristupila svom zdravlju i pri samom dijagnosticiranju sam izvršila razne pretrage koje su u konačnici rezultirale time da je stres zapravo i bio najveći okidač.

Naida ističe da je napravila veliki preokret kada je u pitanju njega njene kože. Skincare je postao nešto u čemu uživa i nešto o čemu često govori na svom instagram profilu @superspijunka

Često dijelim iskustva sa svima koje muče pitanja poput: “Kako tretirati osjetljivu kožu?” – kakva je moja. Meni osobno su savjeti i recenzije drugih mnogo pomogli i jednako su doprinijeli da se još više edukujem glede kože kao našeg najvećeg organa. Moja rutina se sastoji od: hidratacije, neizostavne kreme sa SPF50+ i mineralnog pudera. Na kraju dana čistim temeljno i nježno kožu metodom poznatom kao “double cleansing” skr. DC. 

Rosaceea zahtjeva stalnu njegu i kontrolu, te konsultacije sa dermatologom. Njega kože je samo dodatni plus i dio naše osnovne dnevne rutine, ali odlazak ljekaru je uvijek na prvom mjestu.

Kada govorimo općenito o njezi kože ma kojeg tipa, vrlo je bitno upotreba krema sa zaštitnim faktorom. Danas na tržištu je konkurencija jako velika pa je gotovo nemoguće a da ne pronađete kremu/serum ili fluid prema svom tipu kože.

Naida kaže da bi voljela da se osvjestila mnogo ranije, čovjek zaista uči dok je živ.

Hidratacija je također jako bitna kao i redovno čišćenje lica, koje ne treba uključivati nikakvu torturu na koži. Sa kožom pristupamo nježno. Zdrav način života je svakako dodatan plus, ali jednim dijelom možda i najbitnije je, ne dozvoliti sebi da vam stres bude okidač bilo čega po pitanju zdravlja. Čuvajte sebe i neka njega kože bude uživanje, a nikada obaveza koju dugujete sebi.

 

Pripremila: Emina Vejsilović