Prirodni šamponi – koliko su zaista učinkoviti za našu kosu i kožu

Svaka žena teži ka tome da njena kosa bude zdrava i njegovana. Uvijek je više različitih faktora koji utiču na našu kosu i kožu, te pravilnom njegom možemo uticati na njen izgled. Postoje periodi kada kosa često opada, bude tanja, suha ili jednostavno ne surađuje. Obično tokom ljeta zbog visokih temperatura kosa može i bude suha, te je u tom periodu potrebno koristiti preparate koji štite kosu od dodatnog isušivanja.

Često korištenje pegle za kosu ili uvijača, također znatno utiče na izgled naše kose, te joj oduzima  sjaj, mekoću i lepršavost. Na našem tržištu je bezbroj preparata kojima možemo njegovati našu kosu. Profesionalni frizeri često preporučuju određene linije za njegu naše kose koja ukjučuje šampon, regenerator ili masku za kosu, te sprejeve koji štite kosu od toplote, odnosno fena i prethodno navedenih pegli i uvijača za kosu.

Kao i svemu, postoje oni koji ipak vjeruju prirodi i vraćaju joj se u svim oblicima pa i kada je u njega kose u pitanju. Naša sagovornica, influenserica i model Tamara Mandžić je prepoznatljiva po svojoj dugoj, zdravoj i sjajnoj kosi. Kada smo je pitali kako je njeguje i koje preparate koristi za njegu, odgovorila je:

Moja kosa ne voli i ne zahtjeva previše tretiranja. Ukoliko je njegujem sama kod kuće, koristim posebni šampon koji sama pravim. Ne koristim fen niti dodatne uvijače koji mogu oštetiti mojoj kosi, kazala je Tamara.

Budući da Tamara ima jako lijepu, njegovanu i prije svega zdravu kosu, naravno da smo htjeli otkriti sastojke njenog prirodnog šampona.

Recept sam pronašla slučajno i od tada svoju kosu kod kuće njegujem ovim prirodnim šamponom. Sve sastojke možete pronaći u bilo kojoj apoteci a sama smjesa se sastoji od šampona od koprive, B5 vitamin, ricinisovo ulje, AD kapi te vitamin B kompleksa. Od kako koristim ovaj šampon, moja kosa je zdravija, sjajnija i brže raste. Naravno, potrebna je njega i frizera, te ja kod svog odlazim na redovno šišanje kao i tretmane koji nisu agresivni.

Postoje i domaći brendovi koji su se okrenuli prirodi te na bazi prirodnih sastojaka ručno izrađuju maske i šampone za kosu, što je svakako pohvalno i jako važno da je dostupno za kupovinu. Također, šamponi bez sulfata i amonijaka su znatno zdraviji i manje štete našoj kosi i koži.

Uz sve navedeno, važno je osluškujete svoj organizam s obzirom na to da opadanje kose, pojava peruti ili krastica na tjemenu naše glave se može pojaviti iz više različitih razloga kao što su nedostatak nekog od vitamina, problem sa hormonima, korištenje jakih preparata ( posebno često farbanje) te stres koji nažalost utiče na sve dijelove našeg tijela.

Pripremila: Emina Vejsilović