Podočnjaci: Prirodnim putem do savršenog izgleda

Zbog ubrzanog načina života i gomile obaveza gotovo se svako našao umornog i iscrpljenog izraza lica, koji se najviše očitovao tamnim kolutovima ispod očiju, tzv. podočnjacima. Podočnjake redovno prati umoran i natečen izgled očiju. Podočnjaci su i jedan od prvih znakova starenja. 

Podočnjake smo navikli prikrivati raznim kozmetičkim preparatima, kao i ostale posljedice stresnog života. Uzročnici pojave podočnjaka mogu biti i zdravstveni problemi koji signaliziraju da u našem tijelu postoji disbalans i zasićenost organizma toksinima. Podočnjaci mogu ukazivati na zdravstvene

Premda podočnjake ne možemo posve jasno podijeliti, prihvaćen je pojednostavljeni prikaz podočnjaka. Podočnjake tako dijelimo na:

Prave podočnjake – pigmentirane, zastojne i kombinirane.

Lažne podočnjake – nastale uslijed vanjskih utjecaja kao što su upotreba određenih kozmetičkih preparata, trljanje kože, grebanje i prekomjerno izlaganje štetnom UV zračenju.

Kako se riješiti podočnjaka prirodnim putem? 

Za početak pokušajte promijeniti svoju dnevnu rutinu ispijanja popodnevne kafe. Šoljicu kafe zamijenite šoljicom biljnog čaja bogatog antioksidansima koji djeluju protuupalno.

Za dobru i zdravu kožu potreban je optimalan unos vitamina A i E. Prehrana bi svakako trebala biti uravnotežena. Unesite u svoju prehranu voće i povrće, prije svega zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kupus, kelj i sl. Avokado i jaja obiluju biotinom, odnosno vitaminom B7. Svježi povrtni sokovi poznati su izvor vitamina, a posebno sok od mrkve.  Pokušajte smanjiti unos soli.

Pijte dovoljno tekućine

Voda je jako bitan segment u borbi protiv podočnjaka, budući da ona sudjeluje u procesu detoksikacije organizma. Optimalna dnevna količina vode koju je potrebno unijeti u organizam je 2-2,5 litre (8-10 čaša).

Osigurajte sebi dovoljno odmora

Najbolji recept za sjajne i bistre oči je okrepljujući noćni odmor. Potrebno je između 6 i 8 sati sna da bi svi naši sistemi tijela mogli normalno funkcionisati tokom dana.

Provodite dovoljno vremena na sunčevoj svjetlosti

Oči su jedini organ koji dobija energiju direktno putem svjetla, dok je ostali organi crpe jedni iz drugih. Uz to, sunce je glavni izvor vitamina D koji je dokazano zaslužan i za lijep izgled naše kože.

Soda bikarbona za podočnjake

Za ovaj mini kožni projekt potrebno vam je nekoliko kašikica sode bikarbone i nekoliko kapi vode. Smjesu je potrebno dobro izmiješati kašikom, te je zatim nanijeti na područje ispod očiju, ali ne i na same oči. Smjesu možete nanijeti pozadinom kašike ili prstima. Ostavite sodu da djeluje nekoliko minuta, potom pažljivo isperite i pogledajte rezultate.

Pravilno dišite

Najvažnija hrana naše krvi je kisik. Prekomjernim unosom nikotina u organizam dolazi do razgrađivanja i smanjene proizvodnje kolagena te kao posljedica nastaju bore, a elastičnost kože se također posljedično smanjuje. Pušenje dovodi i do sužavanja krvnih žila, a time i do smanjene opskrbe kože kisikom.

Njegujte kožu prirodnom kozmetikom

Ne zaboravite i osnovnu higijenu redovnog čišćenja lica i skidanja šminke. Šminku možete skidati uz pomoć vate natopljene s nekoliko kapi biljnog ulja ili biljnog mlijeka. Pojavu podočnjaka ublažavaju i hladni oblozi. Na otečene vrećaste podočnjake možete staviti prethodno ohlađene ploške krumpira.

Možda najpoznatije korištena metoda za osvježavanje umornih očiju je čaj od kamilice. Za ublažavanje bora i podočnjaka, razmutite bjelanjak jajeta i četkicom ga lagano nanesite oko očiju, odnosno na podočnjake. Kako se bjelanjak suši, osjetit ćete