Petra – najljepše mjesto za posjetiti u Jordanu

Žao mi je što Petru nisam srela ranije. Bilo je to prepoznavanje na prvi pogled i sa prvim korakom na tlo te magične i misteriozne zemlje. Čak se i nijanse crvene boje njenih stijena podudaraju sa nijansma pramenova crvene i zlatne u mojoj kosi. Bio je to osjećaj da sam se vratila kući poslije dugo lutanja i traženja. Možda i vijekovima. Osjećaj mi je bio da tu pripadam, da sam živjela u tom misterioznom kraljevstvu Nabatejaca, starom 3000 godina. 

Piše: jungletribe.ba

Misteriozna civilizacija, sa, i za današnje uslove, funkcionalnim gređevinskim riješenjima, nestala je pod još misterioznijim okolnostima, a njene tajne su počele da se otkrivaju tek početkom 19. vijeka, kada je u Petru, prerušen u Beduina, stigao švajcarski pustolov i istraživač Žan Luj Burkhard. I ne samo da očarava svojim reljefom crvenih stijena koje paraju čisto i bistro plavo nebo, nego lutanje hodnicima kanjona Sik nastalog tektonskim pokretima, čini da uzbuđenje raste, jer svi putevi tamo vode do Riznice (Treasury) jedne od najljepših i najčudnovatijih građevina na svijetu. I dok sam hodala i susretala se sa lokalnim stanovništvom koje izgleda kao da je pobjeglo iz neke bajke, sa očima oivičenim crnim ugljenim kreonom za zaštitu očiju od pijeska, osjećaj pripadnosti sve više je rastao. Poželite jednostavno da se stopite sa okruženjem i transformišete se u Beduine. Moja transformacija  je bila brza i laka, jer u jednom potezu vežem maramu u turban i bez obzira što sam svijetle puti i očiju, osjetila sam se da sam potpuno njihova.

Kamile, konji, magarci, kočije koje vode, jašu  i voze mještani,  fosili i magični suveniri koje prodaju dječaci i mladići koji podsjećaju na Pirate s Kariba, kao i čitav ambijent, mami vas da se iznova vraćate i doživite ovo mjesto. I nekako i ta dva dana dnevne posjete kao da nisu dovoljna…dok ne istražite sve grobnice, amfiteatar, ostatke rimskih ulica sa kolonadama stubova, crkvu, žrtvenik, dok se uz ozbiljan napor za uspon do čuvenog Manastrira (Monastery) dobro ne umorite, da bi s osmjehom na licu došli i do najljepših vidikovaca u Petri, imate osjećaj da ste dotakli samo dio onoga što ovo magično mjesto čuva i krije. I to je vjerovatno i istina jer zovu je i ,,Grad Misterije”, sa velikim brojem pitanja na koje arheolozi i antropolozi nisu do danas pronašli odgovore, a za kojima se i dalje traga.

 Ako vam nije dovoljna Petra tokom dana, pa ni tokom dva cijela dana, izabrat ćate i Petru noću (Petra by night). Nestvarno je iskustvo prolazak kroz kanjon Sik, osvijetljen jedino hiljadama papirnih lampiona unutar kojih je upaljena svijeća. Magija počinje dolaskom do krajnje tačke ovog noćnog pohoda, Riznice, koja čini da se osjećate potpuno opčinjeno. U potpunom mraku okoline pojavit će se Riznica obasjana reflektorima u raznim bojama, a uz zvuke beduinskih instumenata i uz priče i glumu tamošnjih žitelja koje odzvanjaju ovim izuzetno akustičnim prostorom, dok sjedite na raznobojnim ćilimima na pijesku, osjetit ćete kako širom otvorenih očiju upijate i usvajate ovo iskustvo.

U Petri nećete moći da prestanete da fotografišete i snimate jer svaki je kamen, svaka stijena, svaka građevina uklesana u stijenu, ili pojedinačno izgrađena, pravo remek-djelo. I dok hodate po stijenama ili pijesku, imate osjećaj da hodate po hiljadama godina dugoj historiji, a kada među suvenirima  koje prodaju Beduini pronađete i poneki fosil ili neki očigledno drevni komad oružja ili oruđa, totem i slično, poželjet ćete da bar mali dio ovog fascinantnog mjesta ponesete sa sobom. I možda će to biti samo kamenčić, za druge običan, ali vas će svakodnevno podsjećati  na jedno od najljepših mjesta na svijetu.