Njegovo veličanstvo – MED

Med se od davnina koristi i kao hrana i kao lijek. Razlog leži u činjenici da je bogat hranjivim spojevima i ima više blagodati za zdravlje. Posebno je zdrav kada se koristi kao zamjena za rafinirani šećer. U nastavku smo izdvojili nekoliko njegovih blagodati koje će vas potaknuti da ga koristite u vašoj svakodnevnici.

Sadrži hranjive sastojke

Med je slatka, gusta tekućina koju rade pčele. Pčele sakupljaju šećer u svojoj okolini, uglavnom nektar cvijeća koji je bogat šećerom, a onda proizvode med. Nutritivno, jedna kašika meda sadrži 64 kalorije i 17 grama šećera, uključujući fruktozu, glukozu, maltozu i saharozu. Sadrži i tragove vitamina i minerala. Ono u čemu je med najbolji su biokativni biljni spojevi i antioksidansi. Tamniji medovi imaju ih čak i više od svjetlijih. Boja, kao i miris i okus meda ovise o vrsti posjećenog cvijeća.

Kvalitetan med bogat je antioksidant

Med sadrži brojne antioksidanse među kojima su fenolni spojevi poput flavonoida. Podsjetimo, antioksidansi su povezani sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara te nekih vrsta karcinoma. Mogu biti dobri i za zdravlje očiju.

Med je „manje zlo“ od šećera za dijabetičare

Dokazi koji se tiču meda i dijabetesa su raznoliki. S jedne strane med može smanjiti rizik od srčanih bolesti koje su česte kod osoba s dijabetesom tipa 2. S druge strane, neka istraživanja su otkrila da on također može povećati razinu šećera u krvi, samo ne toliko kao rafinirani šećer.

Zaključno, iako je med za osobe s dijabetesom bolja opcija od rafiniranog šećera, treba ga jesti s oprezom.

Antioksidanti u medu pomažu u snižavanju krvnog pritiska

Med može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer sadrži antioksidativne spojeve koji su povezani s nižim krvim pritiskom. Studije provedene na ljudima i štakorima pokazale su umjereno smanjenje krvnog pritiska zbog konzumacije meda.

Med poboljšava holesterol

Visoka razina holesterola predstavlja rizik za razvoj srčanih bolesti, a nekoliko studija pokazalo je da med može poboljšati razinu holesterola, odnosno med smanjuje ukupni i “loši” holesterol, a podiže razinu “dobrog” holesterola.

Med može smanjiti trigliceride

Povišeni trigliceridi u krvi su također jedan od rizika za razvoj srčanih bolesti. Povezani su i s rezistencijom na inzulin, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2.

Antioksidanti u medu povezani su i s drugim blagotvornim učincima na zdravlje srca

Jedno istraživanje pokazalo je i da med štiti srce od oksidacijskog stresa. Naravno, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se ovi utjecaji meda potvrdili, tako da ove rezultate uzmite s rezervom.

Med pomaže u zacjeljivanju opekotina i rana

Med se za zacjeljivanje rana i opekotina koristi još od starog Egipta. Istraživači vjeruju da ljekovite moći meda proizlaze iz njegovih antibakterijskih i protuupalnih učinaka, kao i iz njegove sposobnosti da hrani okolno tkivo. Med može pomoći i u liječenju drugih stanja kože kao što su psorijaza i herpes.

Med je zdravija alternativa šećeru

Med je ukusna i zdravija alternativa rafiniranom šećeru. Ipak, iako ukusan i zdraviji i dalje je bogat kalorijama i šećerom. Zato prilikom kupovine meda pazite da kupite kvalitetan proizvod. Imajte na umu i da se med treba jesti umjereno, a njegove blagodati najizraženije su kada zamjenjuje neki drugi, nezdraviji zaslađivač.