Mikropigmentacija ili trajna šminka je jedna od traženijih estetskih procedura u svijetu ljepote. Namijenjena je uljepšavanju, mijenjanju ili korekcijama specifičnih nepravilnosti lica. Najpoznatiji trendovi mikropigmentacije, kod nas, vežu se za trajnu šminku obrva i usana. Vama su možda poznatiji kao microblading obrve, japansko iscrtavanje obrva, puder obrve i trajna šminka usana, eyeliner na očima.

Piše: Munira Mahmutović – Rira, aromaterapeutkinja i diplomirana kozmetologinja i vlasnica Medical beauty Centra

Ono što je karakteristično za tretman mikropigmentacije je da se za njega odlučuju i mlađe i starije žene. Pomoću trajne šminke, žene u godinama mogu uspješno sakriti ožiljke, podmladiti izgled lica i osvježiti ten, dok se mlađe uglavnom odlučuju za ovaj tretman iz estetskih razloga, kako bi više istakle određene dijelove lica.

Kako se radi mikropigmentacija?

Postupak mikropigmentacije predstavlja unošenje specijalnih pigmenata pod kožu pomoću specijalnih aparata u obliku olovke, na čijem vrhu se nalazi mala iglica kojom se unosi pigment pod kožu.

Učinak mikropigmentacije!

Mikropigmentacija nije u potpunosti trajna, već nakon nekog vremena izblijedi. Ovo se dešava zato što je u prirodi imunološkog sistema da izbacuje pigmente iz kože. Sve zavisi od toga na koje područje lica ili tijela ga primjenjujete, te kakvog je tipa vaša koža. Kod onih koji imaju masnu kožu i pojačano lučenje sebuma na T zoni lica, može se desiti da boja brže izblijedi. Sam učinak tretmana može trajati od nekoliko mjeseci, pa do godinu i više, ali je neophodno ponavljanje postupka, ako želite da efekat bude postojan kao od prvog dana.

Ako ga želite ukloniti na brži način – onda se za to koriste posebni tipovi lasera uz pomoć kojih se u potpunosti uklanja pigment.

Je li tretman mikropigmentacije rizičan?

Svaki tretman ili estetski postupak u salonima nosi i određeni rizik. Zato je neophodno da se ova procedura obavlja s isključivo steriliziranim materijalom i da se igle uz pomoć kojih će se pigment ubacivati pod vašu kožu, budu otvorene pred vama, kao i da se obrati pažnja na higijenu prostora u kojem će se obavljati taj tretman.

Izgled kože nakon tretmana!

Nakon ovog postupka, koža može biti malo iziritirana i crvena, te se u tom razdoblju savjetuje izbjegavanje sauna, solarija i izlaganja jakom suncu, kao i agresivnih kozmetičkih preparata. Preporuka je da na tretirano područje redovno nanosite kreme koje će pospješiti regeneraciju kože i umivanje lica toplom vodom. Za sva dodatna pitanja, eventualne preglede i tretmane osoblje Beauty Centra Modis stoji na raspolaganju.