Jedna od najpoznatijih žena u Japanu je definitivno Mari Kondo, poznata kao KonMari, koja je stekla stručno zvanje konsultant za organizovanje.

Vjerovali ili ne, ali Mari je napisala čak četiri knjige o organizovanju, koje su prevedene na brojne jezike i objavljene u milionima primjeraka. Knjiga “Magija pospremanja koja će vam promijeniti život” objavljena je u preko 30 zemalja i prva je na listi najprodavanijih vodiča Njujork Tajmsa.

Ovaj priručnik vodi čitaoce korak po korak kroz revolucionarnu metodu KonMari za smanjivanje, razvrstavanje i odlaganje stvari. Mari Kondo podigla je čin pospremanja na sasvim novi nivo, uz obećanje da čim uvedete jednostavnost i red u svoj dom na ispravan način, više nikada nećete morati to ponovo da radite.

Još veći uspjeh i popularnost KonMari je stekla zahvaljujući Netfliksovoj seriji “Sređivanje sa Mari Kondo”.

Njena metoda sređivanja inspirisana je japanskom Šinto religijom koja pretpostavlja da svaki predmet ima određenu energiju ili sadrži duh, kao i da se redovna organizacija objekata može smatrati duhovnom praksom.
Mari Kondo preporučuje da odluku da li nam je neka stvar potrebna donesemo tako što ćemo razmotriti da li nam određeni predmet donosi radost. Ako nam ne izaziva taj doživljaj, Mari savjetuje da ga se rješimo.

Ona predlaže da započnete sa odjećom, zatim pređete na knjige, papire, razne predmete i na kraju predmete koji imaju sentimentalnu vrijednost.

Slaganje odjeće po njenoj metodi podrazumijeva da je sve u ormaru pregledno i da lako možemo vidjeti sve komade. KonMari savjetuje da se većina odjeće drži u fiokama jer tako zauzima manje prostora nego na vješalicama, a sa ovakvim način slaganjama, neće vam biti potrebno peglanje.