Majsko voće: Ukusno, zdravo i bogato antioksidantima!

Svako godišnje doba ima svoje voće. Kako stručnjaci kažu, voće nam donosi najviše benefita kada ga konzumiramo baš tokom njegove sezone, jer u suprotnom, može do nas doći sa smanjenim sadržajem vitamina, minerala i sve ostalo što je dobro. Otkrivamo koje voće treba uključiti u ishranu tokom ovog perioda, kako biste ojačali svoj imuni sistem.

Jagode

Bogate su vitaminima C i A, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i mnogim drugim hranljivim sastojcima.

Trešnje

Trešnje su po prirodi pune antioksidanata i apsolutno su hranjive, sadrže vitamin A, vitamin C i vitamine B, magnezijum, gvožđe i kalijum. One pomažu varenju, a sa melatoninom koji sadrže usporavaju starenje ćelija i imaju antikancerogena i anti-upalna svojstva.

Breskve

Breskve su bogate vitaminima A, B i E. Njihove pozitivne osobine su važne za zdravlje, a neke od njih usredsređene su na dobro zdravlje stomaka i korisne su za njegovu funkciju. Bogate vlaknima, one pomažu u ishrani, a istovremeno pomažu u jačanju imunološkog sistema. Naravno, breskva također ima korisna svojstva koja doprinose zdravlju kože i održavaju vašu kožu svježom, hidriranom i zdravom.

Maline

Apsolutni proljetni trend oduvijek je bila porodica jagodičastog voća, zbog čega se maline preporučuju za čestu konzumaciju. Pune su zdravih sastojaka, koji maksimalno koriste tijelu, jer jačaju imuni sistem, štite od određenih bolesti i pomažu u gubitku kilograma.

Kajsija

Kajsije su bogate vitaminima A, B3, C, snažni su antioksidanti, sa malim brojem kalorija. Njihova svojstva su posebno korisna za zdravlje očiju zbog vitamina A, imaju antikancerogenu aktivnost – štite tijelo od karcinoma prostate – i pomažu probavnom sistemu i bore se protiv zatvora.

Mango

Tropsko voće kao što je mango izuzetno osvježava i sadrži zdrave sastojke poput vitamina C, vitamina A, vitamina B, kalcijuma i magnezijuma. Smatra se jednim od najboljih antioksidanata na tržištu, jer se sastoji od beta karotena i likopena, moćnih antioksidanata koji sprječavaju i štite od različitih oblika karcinoma, a istovremeno pomažu u zaštiti ćelija od oksidacije.

 

Započnite svoju „voćnu rutinu“!