Ljubica Mulaosmanović: Nezaustavljiva energija i kreativni zanos

Ljubica Mulaosmanović o pozivu dizajnerice maštala je od djetinjstva. Znala je satima crtati modele i odjevne komade, a inspirirale su je baka i tetka – koje godinama njeguju ljubav prema stvaranju, šivenju, krojenju… Naučile su je osnovama tog zanimanja…

Piše: Indira Delić

Druga dimenzija

Nije dugo trebalo da i ukućani prepoznaju Ljubicin talenat, te je veoma brzo u njenoj porodičnoj kući osvanula kućna mašina Bagat Višnja.

Taj poklon probudio je u meni veliku motivaciju i stvorio doživljaj full time posla, te sam počela stvarati ono što je i danas moja strast i ljubav – unikatan dizajn i modu. To je bila nezaustavljiva energija i kreativni zanos. I tokom srednje škole ta ljubav bila je konstantno njegovana, a moja želja bio je scenarij u kojem ću moći svoje kreacije predstaviti i ljubiteljima mode. Upravo taj scenarij desio se – kada sam svoje kreacije poslala na takmičenje za najljepšu kreaciju Izbora za Miss BiH. Haljina koju sam dizajnirala i nazvala La Perla osvojila je nagradu. Tadašnja Miss BiH nosila je na njihovom Balu koji se te godine održavao u Kini.

Ljubica kreira, stvara… pod brendom Danel čije kreacije odišu svevremenskim stilom – koji je održiv, ženstven, elegantan, luksuzan, funkcionalan i unikatan.

Uvijek se trudim da ritam koji imam tokom stvaranja ne mijenjam do samog kraja izrade kolekcije. Ponekad mi se čak čini da će, ako stanem u tom procesu, nastupiti dani koji su neproduktivni i bez ideja, a to ne želim. Sve počne s vizijom kolekcije, prenošenjem te vizije na papir, odnosno crtež. Nakon toga, posvetim se detaljima koji su mi nevjerovatno bitni. Znam se veoma dugo zadržati na tom dijelu stvaranja dok ne dođem do krajnjeg rezultata koji će dati pečat cijeloj kolekciji. Perfekcionistkinja sam i zato su mi detalji bitni kako bi brend DANEL bio prepoznatljiv i održiv. Tokom cijelog procesa stvaranja nove kolekcije moji dani su takvi da slobodno mogu reći kako se nalazim u potpuno drugoj dimenziji  u kojoj olovke, papir i tkanine vladaju. To sve traje dok u ruke ne uzmem krajnji produkt na čiju sam izradu usmjerila svu energiju i ljubav.

Jedinstvena Ti

Kroz svaku novu kolekciju, naša sagovornica, stavlja akcenat na žene, njihovu snagu i moć. Upravo vođena tom idejom, prva kolekcija DANEL fashion studia nosila je ime UNIQUELY YOU (Jedinstvena Ti), što se i danas koristi kao njihov slogan.

Naša posljednja kolekcija INFINITE nastala je s idejom da prikaže četiri osnovna i beskonačna elementa – vodu, vatru, zemlju i zrak – kroz beskonačnu energiju žena. Cijela kampanja usmjerena je na dodatnom osvještavanju žena, o njihovoj energiji, snazi i moći. Smatram da kada jedna kolekcija modnog brenda kroz cijelu kampanju, visoku video produkciju i fotografije, ne teži toliko ka ekskluzivnosti i prodaji, nego upravo ka snažnoj poruci usmjerenoj ka ženama, onda ta kolekcija mora biti posebna. Maja Savić, koja je ujedno i PR menadžerica Danel fashion studija, kao i naš Executive creative director, napisala je tekst posvećen svim damama u sklopu naše INFINITE kolekcije i koji je korišten za naraciju u videu kampanje: Koračaj čvrsto. Koračaj svjesno, odlučno i sigurno. Jer si jedinstvena. Bila strastvena, poletna, senzualna ili snažna. Savršena si – upravo takva. Beskonačna, kao priroda koja te okružuje i energija žena koje pomjeraju granice. Energija vatre, vode, zraka i zemlje.

Stil, odnosno dizajn, kojim odišu Ljubicine kreacije je, na prvu reakciju mnogih, čista elegancija i luksuz. No, iako je prožet tim epitetima – svaki komad s pečatom Danel fashion studija je funkcionalan.

Veliki fokus sam stavila na kreiranje odjeće koju je moguće nositi na više načina. Kožne torbice iz UNIQUELY YOU kolekcije, neobičnog i unikatnog dizajna, osmislila sam tako da ih je moguće nositi na četiri različita načina, o kojima više možete pročitati na našoj web stranici. Također Nude pelerina iz pomenute kolekcije dizajnirana je s dva lica potpuno drugačijeg motiva koji su savršeni spoj stila, elegancije i profinjenosti, te je moguće nositi na dva načina.  Moram spomenuti i haljine iz kolekcije INFINITE koje smo čak u jednom trenutku nazvale i haljinama „pravo iz ureda na crveni tepih“. Haljine su unikatnog i specifičnog dizajna s dodatkom pojasa ručno oslikane svile, koji u jednom potezu možete dodati na haljinu i dobiti potpuno novi outfit i look, ali i neopisivu poletnu energiju.

Must have

Iako DANEL fashion studio brend egzistira tek godinu, put je pronašao i van naše zemlje. Njihovi proizvodi nose se i u Austriji, Americi, Njemačkoj…

A, u njihovoj kreativnoj radionici u Tuzli nema odmora, već vrijedno rade na izradi ljetne kolekcije, koja će biti prava poslastica za sve poštovaoce njihovog rada.

Vjerujem da će se svaka žena koja voli modu i unikatnost pronaći u ovoj kolekciji i reći ono čuveno – huh, ovo je must have – kazala je Ljubica na kraju našeg razgovora.

UNIKATNA ODJEĆA

  • Naše proizvode možete pronaći na web stranici – www.danel.ba, te na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). Moramo napomenuti da proizvode DANEL fashion studija od sada možete naručiti i na FBL shopu, a uskoro i na OREA bazar platformi. Također, ne radimo masovnu proizvodnju, već smo usmjereni na stavranje unikatne odjeće i limitiranih kolekcija.