Lana Pudar: “U napetim situacijama dajem najviše od sebe!”

Lana Pudar, profesionalna plivačica iz Mostara i bh. olimpijka plivanjem se počela baviti još kao petogodišnja djevojčica. Roditelji su je upisali u školu plivanja – kako bi naučila osnovne vještine, no sudbina je htjela drugačije.

Piše: Indira Delić

Jasan cilj

Nakon nekoliko treninga, treneri su obavijestili njenog oca Velibora, proslavljenog golmana Fudbalskog kluba Velež, i majku Nadu da je planiraju prebaciti u klub – kako bi radila na svojoj plivačkoj karijeri. U međuvremenu, zavoljela je plivanje, novo društvo, trenere, klub i tako je sve počelo…

Ako želite napraviti nešto veliko u bilo kojoj branši, pa tako u sportu, onda morate biti spremni na dosta odricanja. Ali, kada imate cilj – kada stremite prema njemu onda ništa nije teško i sve teško se brzo zaboravi – kaže Lana, te dodaje da svi sportisti maštaju o velikoj karijeri i sjajnim rezultatima.

Uvijek sam vjerovala u sebe i svoje trenere, tako da je sve ovo za mene jedan logičan slijed svega onoga što smo radili u prethodnom periodu. Iskreno, uvijek sam maštala o tome da odem na Olimpijske igre i da svojoj državi donesem olimpijsku medalju. Evo prvi dio tog plana sam ispunila, a za drugi ću se trebati još dosta potruditi.

Lana je prva plivačica iz naše zemlje koja je isplivala A normu na 100 metara delfin za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju – koje će održati od 23. jula do osmog augusta. Njen rezultat, 57:37, drugi je najbolji rezultat u svijetu.

Idem na Olimpijske igre – kako bih maksimalno uživala, bila vesela i opuštena, te da skupim iskustvo za sve buduće međunarodne nastupe koji me očekuju. Šta će iz svega toga proisteći, odnosno kakav ću rezultat postići, vidjet ćemo. Bit ću zadovoljna ako pružim sve od sebe i ako otplivam onoliko koliko najbolje mogu u tom trenutku. A, vjerujem da hoću. Uglavnom, radujem se i jedva čekam Olimpijske igre, jer to je najveći sportski događaj. Želim se pokazati na najvećoj sportskoj sceni, a od Olimpijskih igara nema većeg događaja.

Vjera u sebe

Svaki dan u bazenu provede prosječno oko četiri sata, dok u teretani trenira tri puta sedmično.

Moj dan otprilike izgleda ovako; ustajanje u 06:00 sati, doručak, trening od 07:00 do 08:30. Odlazak u školu, gdje budem do 12:30 otprilike. Onda dođem kući nešto jedem, malo se odmorim i imam kondicioni trening oko 14:00 sati. Potom imam drugi trening u vodi koji traje od 16:00 do 18:00 sati. O treninzima se brinu moji treneri i oni su zaduženi za taj dio. Treninzi su raznovrsni i dosta teški, ali tako mora da bude – ako želim postići dobre rezultate. Volim izazove, volim se takmičiti, uživam u napetim situacijama i upravo tada, u pravilu, dajem najbolje i najviše od sebe.

Trenutno su svi njeni planovi vezani isključivo za ono što je očekuje u narednom periodu, kako u sportskom smislu, ali isto tako i za završetak osnovne škole, te oko upisa u srednju školu.

Najbliže sam odluci da ću upisati Drugu gimnaziju u Mostaru, matematičko – informatički smjer. Svaka sportska karijera ima svoj rok trajanja, pa tako i moja. Sigurno neću sebi dopustiti da sve ovo što mi je plivanje pružilo, ne iskoristim na pravi način. Cilj mi je da po završetku srednje škole upišem neki od prestižnih svjetskih univerziteta, te na taj način pružim i priuštim sebi školovanje na najvećoj razini. Svakako da je sve ovo priča za neki budući period, a sada trenutno plivanje je nešto što mi je uz školu daleko najbitnije i nadam se samo da će me zaobići neke povrede i da ću postići maksimalne rezultate, u skladu sa svojim mogućnostima i sposobnostima. Vjerujem u sebe i u svoje sposobnosti, tako da zaista jedva čekam sve ono što mi budućnost nosi. A, iskreno nadam  se da će to biti pozitivne i lijepe stvari – kazala je Lana na kraju našeg razgovora.