Ništa. Ili sve. Zavisi šta je ta jedna riječ. Kada je izgovorena. Kome. Kako. Zašto. I naravno, šta se desilo nakon što je izgovorena.

Piše: Enisa Selmanović – Salkić

Najčešće, jedna riječ koja promijeni sve je „Ne“. Ta jedna jedina riječ u različitim oblicima kojima se izražava negacija, ubila je više snova nego ono „šta će svijet reći“.

Nemoj. Nećeš. Nisi. Ne možeš – ovo su dvije riječi, ali zavisi kako ko piše. A, oni što je često izgovaraju makar ih niko ništa nije pitao, pišu je kao jednu, tako da ovo može proći.

Naravno, na ovo čarobno Ne idu nastavci koje zovu argumentima, ali to argumenta očima vidjelo nije. Nemoj, ne možeš ti to. Nemoj, ne znaš ti to. Nemoj, što će ti to. Nećeš valjda? Nisi uspjela ni prošli put. Nemoj, nije to za tebe. Nemoj, nisi ti za to. Da ne nabrajam dalje, postaje depresivno.

U ljudskoj prirodi je da kada ima neku odluku koju treba donijeti, na konsultacije poziva svoje najbliže ili malo širi krug znanih i neznanih. Uglavnom, konsultacije. I onda se izlaže ta ideja koja može biti od Želim pozvati onog frajera na date, Razmišljam da dignem kredit i kupim stan do Razmišljam da dam otkaz i pokušam nešto samostalno. Široki raspon tema, za svakoga po nešto.

Uglavnom ova naša junakinja – a uglavnom je žensko to koje je izloženo ovom Ne, entuzijastično ispriča tu svoju ideju. Dok izlaže, njen entuzijazam već pomalo pada jer vidi na izrazu lica sagovornika da ideja ne nailazi na odobravanje.

Zašto je uglavnom žensko izloženo tome Ne? Pa zato jer smo slabe i nesigurne, vapimo za potvrdom okoline. I tako to. Mislim, tako se to doživljava.

Suština je da su žene zbog manjeg ega, otvorenije ka tome da otvoreno pričaju sa svojim idejama i planovima. Otvorenije su i da saslušaju kritike i kontra prijedloge. Na stranu to što budu ubijene u pojam i ne dobiju to što im je trebalo.

Neke nastave dalje, neke puste da ih to tuđe mišljenje proguta. Da ih to tuđe Ne odmah zaustavi i zakuca u okvirima prosjeka. Gdje joj je i mjesto. Jer je slaba i nesigurna.

Sad bi trebao da se desi dramski obrat i da ja dam nekih 12 i po savjeta o tome kako zaustaviti to Ne, ali neće se desiti.

Ko sam ja da dajem savjete kada sam i sama posustajala na to Ne. Kako ja mogu dati savjete kada sam odlučila samo da to jednostavno ne slušam. Ja definitivno ne mogu dati savjete, jer ja za sebe mislim da sam jedina koja može donijeti odluku koja se tiče mene. I mog života. Karijere. Zdravlja. Društvenog života. Finansijske situacije. Šta god. Uostalom, ja sam ters i stvarno nisam primjer dobrog i poželjnog ženskog ponašanja.

Teško se oduprijeti tom Ne, posebno ako je glasno i veliko i jako glasno – kao i svaka šuplja priča, uostalom. I kada dolazi nekoga ko duboko vjeruje samo i jedino u sigurnost. Koja je opet različita u poimanju od osobe do osobe. I ko vam ne želi dobro. Vjerovatno ni loše. Samo, ništa.

Uglavnom, da ne filozofiram mnogo, već sam samu sebe umorila.

Nečije Ne je upravo to – njegovo Ne. Njegovo ograničenje. Njegov kamen spoticanja i teg na vratu. I on to tako kaže u prolazu, s pola pažnje, jer podrazumijeva se da: Ne. Zato, koga briga.

Bitno je samo naše lično Da ili Ne. Jer sa svojom odlukom smo sami. I to je zaje*ano, nemamo koga kriviti ako ne upali.

I to je posljedica mentaliteta. Ali, šta i ako ne upali? Eto, šta? Možemo li pokušati ponovo? Možemo.

A, šta ako upali? Upalilo je, idemo dalje.

Uglavnom, probajte. Pokušajte. Šta god da je u pitanju. Pa makar bila promjena tepiha  u dnevnoj sobi. Ili promjena frizure. Ili promjena posla. Šta god. Pokušajte, da vidite šta će se desiti. Promjena će se desiti svakako – u načinu kako se odnosite same prema sebi. A, to veoma utječe na kvalitetu života. Pozitivno.

Na kraju, fokusirajte se na one što vam kažu Da. Ne zato što će reći ono što želite čuti, pa vas tako pogurati. Nego zato što podržavaju. Ohrabruju. Žele vam dobro. Vole vas. Ako upali, slavit će s vama. Ako ne upali, zajedno ćete tražiti novo rješenje. A, ove negatore napretka i promjene – pa, jednostavno ih eliminišite iz dvog života. Uskratite im pažnju, vrijeme i značaj. Ne zaslužuju je.

Samo hrabro naprijed, vaš život – vaša stvar.