Koža je složen i ujedno najveći organ ljudskog tijela. Predstavlja omotač koji je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom. Koži je potrebna njega i svakodnevna pažnja da bi bila zdrava i lijepa.

Starenje kože je u osnovi povezano sa gubitkom vode, odnosno hidratacije. Ukoliko vlaga vanjskog sloja kože padne ispod 10%, ona postaje suha, grublje teksture na opip, brašnasto se ljuska, stvaraju se sitne ragade, a sve može biti praćeno svrbežom i peckanjem različitog intenziteta. Najvažnije je uz pravilnu higijenu, nastojati da joj što prije vratimo vlagu i oporavimo tj. regenerišemo njen zaštitni omotač. U različitim bolesnim stanjima koža gubi ne samo vlagu, nego i elastičnost, postaje suha, ispucala i gruba. Slično stanje se primijeti i kod normalnog, fiziološkog starenja kože. Osnovne molekula zadužene za vlažnost kože su hijaluronska kiselina i glukozaminoglikan sa svojim jedinstvenim kapacitetom da zadržava i veže vodu.

Hijaluronska kiselina u koži čini 50% od ukupno raspoređene hijaluronske kiseline u tijelu. Upravo gubitak hijaluronske kiseline iz epidermisa kože predstavlja dramatični preokret i početak starenja. Moramo biti svjesni činjenice da koža ima i sopstvene mehanizme oporavka i regeneracije. Ipak, u mnogim stanjima moramo joj pomoći da se obnovi, nahrani i zaštiti od svih sadašnjih i budućih neželjenih “događaja”. Tu nam u pomoć dolazi Hemetol, linija krema za njegu i regeneraciju kože Ukoliko pogledamo jedinstven sastav Hametol krema za njegu kože bazirane na formuli obogaćenoj hijaluronskom kiselinom, provitaminom B5, ”shea” puterom i hranjivim uljima, ali i antinflamatornim ekstraktom (Hamemelis Virgiana), možemo prepoznati niz stanja u kojima će Hametol kreme biti od iznimno velike koristi.

Obzirom da su Hametol kreme proizvedene bez sadržaja konzervansa, boja i parfema, odlične su u prevenciji i upotrebi kod različitih iritacijskih dermatitisa, posebno u proljetnom periodu kada promjene temperature, prve zrake sunca, ali i onečišćen zrak dovode do isušenosti i reakcija kože. Hametol kreme sa svojim jedinstvenim sastavom i klinički dokazanim djelovanjem su odlične za upotrebu kod alergijskih kontaktnih ekcema, što je posebno važno sada u vrijeme COVID-a gdje je koža ruku suha, crvena, pecka i svrbi, a sve zbog pretjerane upotrebe raznih sapuna. Također, jedan od uzroka iritacija može biti i nošenje maske. Zato čuvajte svoju kožu uz Hametol. Koža je komunikacijski organ, a zdrava koža daje sigurnost i samopouzdanje, što su pokazala brojna istraživanja. Hametol kreme potražite u apotekama i podarite vašoj koži prirodnu zaštitu!