Finska: Jeste li znali da kuća Mumijevih zaista postoji?

Sigurno se svi sjećate crtanog filma Mumijevi koje smo mnogo voljeli i uvijek rado gledali. Prvo su se pojavili u stripovima i knjigama gdje su doživjeli veliki uspjeh, a nakon toga su emitovane pozorišne predstave i pojavili su se crtići sa njihovim likovima. Mumijeve je izmislila finska književnica i umjetnica Tove Jansson i to čak 1940-ih.

Danas, Mumijevi predstavljaju dio finskog identiteta. Finska tvrtka Finnair odabrala je upravo Mumijeve kao predstavnike njihovih proizvoda. Većina porodica u Finskoj imaju bar jednu šoljicu sa likom Mumijevih.

U gradu Tampere u Finskoj se nalazi i jedini muzej Mumijevih u svijetu (Moomin Museum). U njemu se nalazi zbirka od više od 2000 djela koje je Tove Jansson darovao muzeju prije više od trideset godina. U muzeju je nalaze izložbe, originalne ilustracije te trgovina i čitaonica.

U finskom gradu Naantali na otoku Kailo, širi se bajkoviti svijet Mumijeva. Naantali je najsunčaniji grad Finske. Ovo predivno mjesto možete posjetiti kada je ljetna sezona, a ona počinje u junu i traje sve do augusta. Ovaj park u kojem se nalazi i kuća Mumijevih je otvoren i zimi u mjesecu februaru i traje jednu sedmicu a ponekad i više. Ovo nije tradicionalni zabavni park, ali je ipak idealno mjesto za djecu jer nudi brojne aktivnosti i igre, predstave i fantastične staze. Pored prirodnih staza tu se još mogu vidjeti i kolibe na plaži, kazališne predstave, te možete upoznati Mumijeve, njihovu kuću i prijatelje.

Mumijev park, Finska

Kuća Mumijevih je smještena u sredini otoka. Sobe Mumijevih, kuhinja, namještaj i tavan su isti kao i u knjizi. Kuća je plave boje i ima četiri sprata. Dimenzije prostorija i namještaja su predviđene za djecu gdje se slobodno mogu kretati. Kuća Mumijevih je prava atrakcija za turiste i zaista ne možete ostati ravnodušni na ovo predivno mjesto.