Ljubica Vujanović-Muharemagić: Više od 50 godina u službi beba

Home » Ljubica Vujanović-Muharemagić: Više od 50 godina u službi beba

 „Da biste bili uspješni u poslu, morate ga voljeti, a ja svoj zaista volim. Počela sam raditi 70-ih godina. Zaista je moje iskustvo veliko… U poslu je najvažnije imati znanje, empatiju prema roditeljima i djeci, kolegijalnost na radnom mjestu. Sve su to faktori koji rezultiraju uspjehom“

Piše: Indira Delić

Ljubica Vujanović-Muharemagić, po profesiji medicinska sestra i babica, čitav radni vijek provela je na Pedijatriji u Tuzli. Iza nje je više od 50 godina besprijekorne karijere, 40 godina u Ustanovi, te 10-ak godina privatnog rada. Omiljena je među tuzlanskim mamama – koje su godinama potencirale da upravo ona bude njihova savjetnica, ali i dijelom njihovih poroda. No, tokom njene karijere majke su dolazile i iz drugih bh. gradova u Tuzlu kako bi Ljubica bila njihova desna ruka pri porodu, ali i nakon. Zahvaljujući neprikosnovenom radu, njene police prepune su priznanja… koje su kreirali roditelji, ali i djeca.

– Da biste bili uspješni u poslu, morate ga voljeti, a ja svoj zaista volim. Počela sam raditi 70-ih godina. Zaista je moje iskustvo veliko… U poslu je najvažnije imati znanje, empatiju prema roditeljima i djeci, kolegijalnost na radnom mjestu. Sve su to faktori koji rezultiraju uspjehu.  

Majčin strah

Ljubicini radni dani počinjali su u sedam sati. Svako jutro se pripremala za posao i na rad s pacijentkinjama – koje su u većini slučajeva bile uplašene.

– Najveći strah kod buduće majke, prije poroda, je kako će beba doći na svijet, hoće li to biti carskim ili prirodnim putem. Hoće li imati sve organe, dijelove tijela… Najveća greška je slušati tuđa iskustva, te čitati komentare na društvenim mrežama i u medijima o raznim anomalijama. O svom zdravstvenom stanju isključivo je važno savjetovati se s ginekolozima. Nema razloga za strah ako se pridržavate svih pravila ljekara, patronažnih sestara i babica – vodite računa o ishrani, šetate, preporučljivo u prirodi ili po šumskim proplancima, u ranoj fazi i vožnja bicikla, radite vježbe, slušate savjete babica o vježbama i položajima koji su najbolji pri porodu… – kaže ona, te dodaje da majke trebaju biti opuštene, jer se radi o najljepšem životnom događaju.

Postoji izreka da je važno da trudnica jede za dvoje, pitali smo babicu je li ta tvrdnja istinita.

– Ta izreka postoji u narodu i nije tačna! Po struci ginekologa, patronažnih sestara  i babica veoma je bitno da se upozori majka da ima redovne obroke koji sadrže kvalitetnu hranu. Svježe meso, povrće, da ne konzumira slatkiše i sokove, da se pravilno oblači, da se kreće…

Buduća majka je žena koja mora da se posmatra sasvim normalno. Dakle, nije to patologija. To je zdrava trudnoća koje treba da se kontrolira.

Kontrolirano disanje

Kako bi se smanjio strah od samog poroda Ljubica ističe da je najbitnije kontrolirano disanje, te disanje bez straha u svakoj situaciji.

– U svakoj životnoj situaciji važno je pravilno disanje, a posebno kada se trudnica javlja babici i doktoru za porod. Osnovno je da bude smirena, tu nisu potrebne nikakve tablete. Bitno je da pravilno diše, te da sluša šta ljekar i babica govore kako bi je oslobodili straha, jer ono što uzbudi majku – poveća joj pritisak i puls, te se ona izgubi se u prostoru. Neke se boje medicinske ustanove, neki instrumenata, pa dolazi do velikog straha – zavisi šta je sve doživjela tokom svog života. Ukoliko dođe do jakog disanja, bitno je da se buduća majka smiri, da sve gleda pozitivno, da se raduje dolasku novog života, malenog bića. Kada krenu kontrakcije – obavezno disati po uputama babice i ginekologa… Ne smije se trošiti snaga na krike!

Ljubica nije brojala koliko je beba prošlo kroz njene ruke za sve ove godine. Bilo ih je mnogo. A, samo jedno je bilo važno, nikada nikakva selekcija nije bila prisutna.

– Sve bebe sam gledala isto. Nikada ih nisam dijelila. One su prioritet! One su sve i svi. Njima se treba posvetiti i najvažnije je da majke ne osjete razlike. Uvijek sam se trudila biti profesionalna i pravična – zbog toga opstajem sve ove godine. Majke očekuju smirenost, odgovore na pitanja o hranjenju,… Nekada sam za njih dostupna i po 24 sata telefonski – kako bih im pomogla u stvarima koje ih tište i dala savjete – kazala je na kraju našeg razgovora Ljubica Vujanović-Muharemagić.

Dojenje – osnova pravilnog razvoja djeteta

 – Dojenje predstavlja osnovu pravilnog rasta djeteta. Majke bi trebale dojiti svoju djecu, jer njeno mlijeko nema zamjenu! Sadrži hranjive tvari, količinu potrebne energije, proteine, vitamine, brojne imuno faktore koji bebu štite od raznih infekcija, te ostale nutrijente koji su neophodni za bebin razvoj. Lako je svarljivo. Mnoge majke se plaše ragada – popucalih bradavica, ali do tih anomalija neće doći ukoliko se pripremi za proces dojenja uz pravilnu pripremu, izvlačenje bradavica, mazanja odgovarajućih ulja, predlažem AD ulje. Djeca koja doje su zdravija od onih koja ne doje, a povezanost između djeteta i majke koje doji je neopisiva.