Italija je pobjednica 65. izdanja Eurosonga!

Home » Italija je pobjednica 65. izdanja Eurosonga!

Sinoć je održano finale 65. izdanja muzičkog takmičenja Eurovision Song Contest (Eurosong). Pobjednikom je proglašen italijanski rock bend Måneskin koji je izveo pjesmu “Zitti e buoni”.

Na drugom mjestu su završili predstavnici Francuske, a na trećem Švicarske.

Predstavnice Srbije, koje su bile najveći favorit iz našeg regiona na ovogodišnjem Eurosongu, završile su tek na 15. mjestu. Grupa “Hurricane” sa pjesmom “Loco Loco” osvojila je 102 boda.

Na posljednjem mjestu završila je Velika Britanija bez ijednog dobijenog poena. Nisu se proslavili ni predstavnici Njemačke (3 boda) i Španije (6 bodova), dok su domaćini Nizozemci osvojili samo 11.

Naziv ovogodišnjeg pobjedničkog benda “Måneskin” na danskom jeziku znači mjesečina, a bend čine glavni vokal Damiano David, basistkinja Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi i bubnjar Ethan Torchio. Osvojili su 524 glasova (318 publike i 206 žirija). Italija je od početka bila favorit na kladionicama.

Postali su popularni nakon što su osvojili drugo mjesto u jedanaestom izdanju italijanskog izdanja takmičenja X Factor 2017. godine. Članovi benda su se upoznali tako što su pohađali istu srednju školu, prenosi klix.ba

Ime benda su odabrali kada su se morali prijaviti za Pulse, lokalno muzičko takmičenje za bendove koji su tek počeli s radom. Basistkinja Vikotrija je napola Dankinja pa su je ostali zamolili da razmisli o nekim danskim riječima. Tako su se složili oko naziva Måneskin.

Nakon pobjede na Eurosongu poručili su “Rock’n’roll nikada ne umire”.