Neredovna menstruacija: Ovo su faktori koji će poremetiti ciklus!

Home » Neredovna menstruacija: Ovo su faktori koji će poremetiti ciklus!
Menstrualni ciklus kod svake je žene drugačiji. Međutim, jeste li znali da neke svakodnevne navike značajno utječu na naše tijelo i mogu izazvati velike promjene koje se očituju i na našoj menstruaciji

Stres

Na kašnjenje mjesečnice mogu utjecati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu razinu stresa.

Naime, izniman stres utječe na dio mozga pod nazivom hipotalamus koji regulira hormone u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može postati neredovit, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utječu na naše tijelo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog jet laga– kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Takve promjene mogu utjecati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, mjesečnica bi se trebala normalizirati nakon dva do tri ciklusa.

Premalo sna 

Kako bi naše tijelo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor, i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promjene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu, piše zadoovljna.hr

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promijeniti dnevne rutine i pokušati tijelu pružiti dovoljno vremena da se odmori.