Vaš novac, vaša stvar – savjeti za freelancere

Home » Vaš novac, vaša stvar – savjeti za freelancere

 Tržište, dakle, raste, a s njim – čak i u BiH – raste i broj odvažnih osoba, spremnih da svoju karijeru uzmu u svoje ruke

U početku su za uslugama freelancera posezale manje kompanije, tražeći način da bolje racionaliziraju troškove poslovanja. S vremenom su se stvari mijenjale, pa tako na tržištu razvijenih zemalja već odavno angažiranje freelancera nije nepoznanica ni u velikim korporacijama.

Razlog je sličan: racionalno gospodarenje troškom, odabir saradnika bez obzira na njihovu zemlju porijekla, ali i vrlo cijenjena činjenica da se posao naručen kod freelancera ne završava samo povoljnije u odnosu na agencije ili firme koje nude iste ili slične usluge, nego i kvalitetnije. Razlog je jednostavan: freelanceri klijentima pristupaju kao pojedinačnim projektima i posvećuju im nepodijeljenu pažnju. Ni ponude ni poslove ne rade generički, nego nude takozvanu „boutique“ uslugu, koja bolje i brže odgovara na potrebe klijenata.

Tržište, dakle, raste, a s njim – čak i u BiH – raste i broj odvažnih osoba, spremnih da svoju karijeru uzmu u svoje ruke. Ukoliko ste među njima, započeli ste ili tek planirate započeti s ovim načinom rada, imajte na umu nekoliko stvari:

Moonlightning, rad na „dnevnom“ poslu + freelancing je održiv samo na kratko vrijeme, jer je iscrpljujući. Odmah gradite osnovu da preuzmete samo jednu obavezu.

Pažljivo odaberite banku preko koje primate isplatu honorara. Provizije banaka se kreću i do 3%, što uz konverzije i ostale naknade može znatno povećati trošak. U BiH, jedino ProCredit Bank BiH ima opciju potpuno besplatnih inostranih priliva, obratite se njima ukoliko tek otvarate račun. Procedura je jednostavna, a za otvaranje računa možete aplicirati online. Vaš novac je vaša stvar.

Napravite primjerak ugovora prilagođen poslu koji radite, pokrijte detalje poput iznosa naknade i broja dana ili sati koje posvećujete projektu, i insistirajte na potpisivanju ugovora s klijentima.

Odvajanje sredstava za kvalitetnu opremu za rad od kuće nije trošak nego ulaganje: ovaj plan kupovine napravite pažljivo i ne štedite na resursima. I sretno!