Na koji način ispravno brinuti o oralnom zdravlju u vrijeme pandemije?

Home » Na koji način ispravno brinuti o oralnom zdravlju u vrijeme pandemije?

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo promijenila je naše živote iz temelja. Više ništa nije kao što je bilo. Koliko će trajati i kako će život izgledati kada sve ovo prođe – niko sa sigurnošću ne može prognozirati, do tada moramo biti strpljivi i slijediti savjete stručnjaka.

Na sredstvima javnog informisanja, raznim medijima, možemo čuti, vidjeti i pročitati o održavanju opšte higijene – kao preventivnog djelovanja protiv virusa korona. Dobivamo savjete kako se hraniti, kako održavati fizičku kondiciju, kako održavati mentalnu higijenu u uslovima ograničenog kretanja.

Pišu: dr. Amira Hasanagić i dr. Haris Hasanagić

A, šta je s oralnom higijenom, tj.oralnim zdravljem?

Oralno zdravlje je ne zanemarivi sastavni dio opšteg zdravlja. Pravilno održavanje oralne higijene predstavlja uslov broj jedan ka dobrom oralnom zdravlju. Za pravilno održavanje oralne higijene potrebno je vrijeme i strpljenje. Napominjem da je ovo pravilo univerzalno i da nema ekskluzivitet u situaciji u kojoj se nalazimo. U ovom tekstu naglasak ćemo staviti na pravilnom održavanju oralne higijene, jer većina nas samo “pere zube”. Upute koje ćemo vam dati vjerovatno svi već znate, ali osvježavanje i ponavljanje znanja uvijek dobro dođu.

Pored vremena i strpljenja, potrebna nam je četkica i pasta za zube, interdentalna četkica i zubni konac – kao i vodice za ispiranje usta.

Perite zube sistematično, od jedne strane prema drugoj, kako ne biste preskakali zube.

Snažno četkanje zuba ne doprinosi učinkovitijem pranju, čak može imati i posljedice po zdravlje zuba i desni!

Perite zube od desni ka zubu, time čistimo i masiramo zubno meso i uklanjamo naslage sa zuba i desni  (spriječavamo upalu desni). Najviše zubnih naslaga se sakuplja na granici između zuba i desni.

Izbjegavajte horizontalne pokrete pranja – “ribanje”, na bočnim stranama zuba. Četkica je pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zub. Horizntalnim pokretima možete čistiti grizne površine zuba.

Kao sto smo rekli, bitan faktor je vrijeme četkanja zuba. Optimalno vrijeme je dvije minute. Da li naše četkanje traje toliko? Četkajte dovoljno dugo dok sve površine zuba i desni ne budu čiste.

Prostore između zuba čistite interdentalnom četkicom ili zubnim koncem, kako dio naslaga ne bi ostao skriven između zuba. Većina pacijenata pere samo vidljive površine zuba! Svaki zub ima pet površina od kojih su tri vidljive, a dvije su u kontaktima prema susjednim zubima, te se ne mogu vidjeti, a samim tim su i teže za održavanje. Četkice za zube (ultra soft) u kombinaciji s interdentalnim četkicama su dovoljne za optimalnu njegu zuba.

Paste za zube se koriste za poboljšanje učinka četkanja zuba. Prednost se daje pastama na bazi fluora, jer  prema aktuelnim naučnim istraživanjima fluor je najvažnija supstanca za sprječavanje karijesa.

Kao podrška mehaničkom četkanju zuba, od pomoći mogu biti sredstva za ispiranje zuba koja dodatno čiste i osvježavaju usta. Vodice za usta ne mogu biti zamjena za četkicu i pastu!

Izbjegavajte preveliki unos ugljiko hidrata (šećera) kako biste spriječili nastanak zubnog karijesa i sve njegove posljedice.

S obzirom na to da smo primorani biti u svojim domovima, savjet je da se zubi peru nakon svakog obroka – tako stvaramo naviku za kasniju njegu usta i zuba.

Mnogi roditelji provode vrijeme u izolaciji sa svojom djecom, te svojim odnosom prema oralnoj higijeni,  daju najbolji primjer svome djetetu.