Tableta za dan poslije…

Home » Tableta za dan poslije…

Preduslov za zdravlje reproduktivnog sistema, ali i čitavog organizma je odgovorno spolno ponašanje

Tableta za dan poslije, vrsta hitne kontracepcije, poznata je kao plan B. Koristi se u prevenciji neželjene trudnoće, kod žena koje su imale nezaštićeni spolni odnos ili u slučaju zakazivanja neke od regularnih kontracepcijskih metoda. Koriste se samo u iznimnim situacijama, te ne smiju biti oblik redovne kontracepcije.

U bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa može se koristiti hitna kontracepcija, no djelotvorna je samo ukoliko se ovulacija još nije dogodila, odnosno ako nije došlo do oplodnje. Tableta za dan poslije ne pomaže u sprečavanju spolno prenosivih bolesti.

Vrste tableta

Iako ovakva vrsta tablete ne zahtjeva doktorski recept, preporučuje se ipak savjetovanje s ličnim ginekologom o svim informacijama i mogućim nus pojavama. Ova vrsta kontracepcije je veoma djelotvorna, smanjuje rizik od nastanka trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa za čak 80 do 90%. No, ipak njena djelotvornost opada s vremenom proteklim od rizičnog odnosa, te ju je neophodno što prije uzeti.

Teblete, koje možete pronaći i na našem tržištu Escapelle i ellaOne imaju različitu djelotvornost s obzirom na vrijeme kada su uzete.

Pilule Escapelle su djelotvorne samo ako se primijene tokom 72 sata od spolnog odnosa, a nakon toga njihova se djelotvornost gubi. Pilule ellaOne su djelotvorne i do 120 sati nakon rizičnog spolnog odnosa, te pokrivaju čitav vremenski period preživljenja spermija. Naime, spermiji mogu preživjeti i do pet dana unutar ženskog reproduktivnog sistema. Važno je znati kako pilule za dan poslije ne uzrokuju abortus, odnosno nisu abortivno sredstvo.

Kada uzimati tabeletu?

Možete je popiti ako ste imali odnose i:

 – niste koristili kontraceptivne metode

– ukoliko je kondom pukao

– dijafragma je sliznula

– zaboravili ste aplicirati kontracepcijski vaginalni prsten ili zalijepiti flaster

– došlo je do neuspjelog snošaja…

Ova vrsta tablete neće vas zaštiti od trudnoće – ukoliko imate spolni odnos nakon uzimanja tablete. Nemojte je piti ako znate da ste trudni ili sumnjate da bi mogli biti, ukoliko vam menstruacija kasni, ili imate simptome na trudnoću, imate alergije, noviju historiju abnormalnog ili vaginalnog krvarenja…

Nus pojave

Poslije upotrebe oralne hormonske terapije kontracepcije – mogu se javiti sljedeći simptomi:

– glavobolja

– mučnina

– bol u donjem dijelu trbuha

– vrtoglavica

– umor i iscrpljenost

– vaginalno krvarenje koje nije povezano s menstruacijom

– osjetljivost dojki

– uranjena ili zakašnjela menstruacija.

Preduslov za zdravlje reproduktivnog sistema, ali i čitavog organizma je odgovorno spolno ponašanje. Ukoliko se odlučite koristiti tablete za dan poslije, posavjetujte se sa svojim ginekologom. Odgovorit će vam na sva pitanja, preporučiti šta je za vas najbolje, s obzirom na vašu zdravstvenu sliku i životnu dob, te neće ostaviti nikakve nedoumice.