Uklonite mrlje na odjeći sa prirodnim preparatima!

Home » Uklonite mrlje na odjeći sa prirodnim preparatima!

Od svih mogućih nezgoda s odjećom, mrlje od masti i ulja su neke od najnezgodnije. Većina masti i ulja su polukrute ili čvrste na sobnoj temperaturi, što znači da je za uklanjanje potrebna topla ili vruća voda.

Uklanjanje mrlja od ulja s odjeće definitivno nije nemoguće ako to napravite na vrijeme. Ključ je, djelovati što je brže moguće – idealno bi bilo čim se mrlja dogodi. Jednom kad se posuši ili stvrdne, puno će se teže ukloniti. Ako se nadate da ćete iz odjeće izvući masnu mrlju – bilo svježu ili ne – prema riječima stručnjaka za pranje rublja, ovdje je sve što trebate znati. Kako koristiti sodu bikarbonu za uklanjanje masnih mrlja Stručnjak za pranje rublja Patric Richardson, kaže da soda bikarbona djeluje za uklanjanje ulja iz tkanine.

Ako ne možete nešto oprati – poput teškog kaputa ili dijela namještaja – Richardson preporučuje upotrebu sode bikarbone. Evo kako:

 1. Uklonite višak ulja papirnatim ručnikom ili krpom.
 2. Pospite sodu bikarbonu na tkaninu i ostavite da odstoji 24 sata.
 3. Nakon što prođe jedan dan, usisajte ili očetkajte sodu bikarbonu.
 4. Pošpricajte zahvaćeno područje sirćetom i vodenom otopinom.
 5. Napravite „piling“ sapunom i četkom, a zatim isperite.
 6. Ponovite postupak ako mrlja ostane.

Kako koristiti kredu za uklanjanje uljanih mrlja

Tehnički, kaže Richardson, kreda bi trebala ukloniti masnoću s odjeće na isti način na koji to čini soda bikarbona: doslovnim povlačenjem ulja iz tkanine u sebe. Ali on ne preporučuje kredu za velike ili duboke mrlje.

Umjesto toga, isprobajte ovaj trik na malim mrljama masti, npr. kad kuhate, a tačkica masnoće završi na košulji.

 1. Uklonite višak hrane i ulja s odjeće čistim papirnatim ručnikom.
 2. Pokrijte cijelu tačku kredom, ostavljajući nekoliko minuta da se ulje potpuno upije.
 3. Operite zaprljani predmet što je prije moguće nakon pojave mrlje.

Kako ukloniti stare mrlje od ulja, korak po korak

Mrlje od ulja mogu zastrašiti – i, doduše, za uklanjanje zahtijevaju malo posla (i prave sastojke).

Ako odmah niste imali priliku ukloniti mrlju od ulja ili masti, slijedite ove korake:

 1. Očistite mrlju dok je tkanina suha. Nije dobra ideja isprati odjeću vodom prije nego što počnete raditi na mrlji. „Puno je lakše raditi na suhoj tkanini jer se ulje i voda ne miješaju“, kaže Richardson. „Dakle, kad smočite tkaninu, ono što se dogodi je da voda prekrije svu tkaninu oko ulja tako da nemate gdje maknuti ulje.“
 2. Stavite komad kartona iza mrlje. Stavljajući komad kartona između slojeva odjeće pomoći će vam da izbjegnete prebacivanje ulja na druge dijelove tkanine.
 3. Mrlju izbrišite čistom i suhom krpom. Pokušajte ukloniti što više viška ulja. Pažljivo trljajte kako bi izbjegli širenje ulja na dijelove tkanine koji nisu zahvaćeni. Ako nemate krpu, poslužit će i salveta, maramica ili papirnati ubrus.
 4. Nanesite deterdžent za posuđe na mrlju. Tekući deterdžent za posuđe učinkovit je kod uklanjanja masnoće na odjeći, baš kao i na posuđu. Kao predtretman, nanesite nekoliko kapi deterdženta za posuđe na mrlju i pustite da se upije, nježno trljajući prstima, čistom četkicom za zube s mekanim vlaknima ili krpom. Ostavite da deterdžent odstoji oko pet minuta.
 5. Isperite toplom vodom, a zatim operite kao i obično.