Dr. Jovović: “Veći SPF faktor, manja mogućnost promjena na koži”

Home » Dr. Jovović: “Veći SPF faktor, manja mogućnost promjena na koži”

Dolaskom lijepog vremena i rastom temperatura, naša koža se izlaže dodatnom riziku s obzirom na to da UV index raste, te je potrebno da kožu prije svega pripremimo a onda i zaštitimo od sunca i visokih temperatura.

Bez obzira na to da li volite jako sunce ili ne, da li se tokom visokih temperatura sunčate li ne, kožu je važno pripremiti i štiti prilikom svakog izlaska na sunce. Ono što malo ljudi zna jeste da se SPF zaštitni faktor treba koristiti tokom cijele godine te je  jedno od čestih pitanja za stručnjake zapravo  i koji zaštitni faktor odabrati i na koji način ga nanositi?

Dr. Tamara Jovović: Kada govorimo i SPF faktoru, to podrazumjeva zaštitnu kremu, losion ili sprej koji nanosimo na našu kožu te je štiti od UVA i UVB zračenja. U principu SPF krema podrazumjeva koliko puta duže možemo ostati na suncu izloženi a da ne razvijemo opekotine na tijelu. Ukoliko naprimjer koristite SPF faktor 30, znači da 30x duže možete biti izloženi na suncu. Moja preporuka uvijek je faktor 50 sa kojim smo sigurni da je manja vjerovatnoća da ćemo razviti opekotine ili neke druge promjene na našoj koži.

Na našem tržištu trenutno postoji veliki broj različitih proizvođača zaštitih faktora te je moguće birati prema našem tipu kože. Doktorica Tamara Jovović ističe da je važno da osobe koje su sklone alergijama, prije samog izlaganja suncu potraže savjet od svog dermatologa.

Dr. Tamara Jovović: Pored SPF faktora, postoje određene kreme kao što su npr anti-age, kreme za aknoznu kožu itd.  Ono što želim da naglasim i što je jako važno za osobe koje imaju kožu sklonu aknama, da tokom boravka na suncu moraju koristiti zaštitni faktor jer teorija da korištenje zaštitnog faktora može pokrenuti stare i stvoriti nove akne apsolutno nije istina. Sunce ne pomaže aknama, ono trenutno isušuje kožu te u konačnici dobijamo novu erupciju akni koje mogu biti puno gore od postojećih.

Prije izlaska na sunce 20 do 30 minuta prije potrebno je nanijeti zaštitni faktor na kožu te postupak ponavljati tokom dana ovisno od količine vremena provedenog na suncu. Važno je naglasiti da se koža djece i beba također mora štiti visokim zaštitnim faktorom ali i pomoću odjeće koja je od prirodnih materijala, koja ne propušta UV zrake.

Ovo se posebno odnosi i na osobe koje imaju vitiligo, čija koža nema mogućnost samoodbrane. Statistike govore da osobe koje su gorile na suncu imaju za 5% veću mogućnost razvoja malignog melanoma nego osobe koje su koristile zaštitne faktore i nisu se izlagale suncu u pretjeranoj mjeri.

Pripremila: Emina Vejsilović