Novi trend vježbanja: Sa Trampolinom do savršenog tijela

Home » Novi trend vježbanja: Sa Trampolinom do savršenog tijela

Vježbanje tijela ne mora biti bolan proces – na fizičkom i mentalnom nivou. Umjesto toga, svako od nas mora otkriti onu vrstu koja najbolje odgovara njemu i njegovim potrebama. Ako ste jedna od onih osoba koje žele da vježbanje kombinuju sa zabavom, onda čitate pravi članak. Najbolja opcija koju možete isprobati je gimnastika sa trampolinom. Da, dobro ste čuli. 

Zašto odabrati ovu vrstu vježbanja?

Ova vrsta vježbanja jača odbrambene snage organizma, odnosno imuni sistem, značajno smanjuje krvni pritisak, ali i tjelesnu težinu, jer je uključena u HIIT (High Intensity). Istovremeno ublažava bolove u kičmi i donjem dijelu leđa, povećava snagu mišića, reguliše brzinu metabolizma, povećava cirkulaciju krvi i poboljšava držanje tijela.

Šta morate uzeti u obzir?

Ova vrsta treninga idealna je za one koji su se umorili od programa koji već prate i žele da isprobaju nešto sasvim drugačije, postavljajući sebi višestruke izazove tokom treninga. Pogodan je za sve ljude bez obzira na njihovu starost ili fizičko stanje. Vrijedi napomenuti da nam redovno vježbanje na trampolini pomaže da smršamo, eliminišemo stres i negativnu energiju i značajno poboljšamo i fizičko stanje i izdržljivost.

Kako je osmišljen trening na trampolini?

Trajanje treninga je 45 minuta, a za to vrijeme možete sagorijeti 400-500 kalorija. Međutim, osim kontinuiranih skokova, postoji mnogo vježbi koje možete da izvodite.

Konkretno, na svakom treningu se radi:

  1. Trčanje u mjestu
  2. Promjena ritma i intenziteta tokom vježbi
  3. Tri vrste skokova
  4. Odskoci i kontinuirane varijacije u njima
  5. Skokovi sa kombinovanim pokretima ruku i nogu
  6. Upotreba guma, tegova (uvek se koristi nekoliko kilograma), užadi i dodatne opreme, što će vam pomoći da povećate intenzitet vašeg treninga i da održite držanje i ravnotežu, piše harpersbazaar.rs

Donosimo vam video primjer vježbi sa trampolinom.