Šta trebamo znati o dodjeli Oskara 2021. godine

Pandemija koronavirusa izvršila je svoja prilagođavanja u svim oblastima života, a posebno je bila izložena industrija zabave.

Sezona dodjela nagrada prošla je kroz neviđena vremena. Kina širom svijeta bila su zatvorena, otkazano je snimanje filmova i u više navrata odloženi su datumi premijera, filmskih festivala, modnih revija, a zvanični događaji predstavljeni su digitalno.

Američka akademija filmske umjetnosti i nauke najavila je odlaganje 93. dodjele Oskara sa 28. februara za 25. april. Akademici su odlučili da događaj održe u uobičajenom formatu – ali u skladu sa svim mjerama. Ove godine po prvi put su filmovi koji su objavljeni na streaming servisima izborili pravo da se bore za pobjedu – Netflix serije također mogu da dobiju željene statue.  

Spisak nominovanih biće objavljen 15. marta. Tradicionalna večera nominovanih zakazana je za 15. april, a konačno glasanje održaće se od 15. do 20. aprila.

Od 2024. na snagu stupaju i novi zahtjevi za filmove koji se prijavljuju za glavnu nagradu. U takvim filmovima likovi treba da uključuju predstavnike LGBT zajednice, osobe sa invaliditetom i predstavnike različitih rasa.